Hirdetés

Kínai állatvédők abban reménykednek, hogy az atípusos tűdőgyulladás (SARS) megbetegedésekkel összefüggésbe hozott cibetmacska-féleség végképp eltűnik az étlapról.
Egyes aktivisták ezen felül azt is szorgalmazzák, hogy az állatokat leölésük helyett egyszerűen engedjék szabadon. Szerintük ugyanis attól nem kellene tartani, hogy e vadon élő cibetmacska-félék fertőznének meg embereket, hiszen ezek a félénk, éjszaka aktív állatok, ha egyetlen embert is meglátnak, hanyat-homlok menekülnek.
Ennek a cibetmacska-félék közé tartozó kis állatnak a pontos neve álcás pálmasodró (Paguma larvata). 80 centiméter hosszúra is megnőhet, amiből a farka 45 centiméteres, súlya pedig 2 és 5 kilogramm között mozog. De meghízhat akár 11 kilogrammosra is. Apró állatokkal és gyümölcsökkel táplálkozik, ovális, csíkos pofácskája pedig a menyétére emlékeztet.

Közvetlen bizonyíték arra, hogy a járvány erről az állatra terjedne át az emberre, valójában nincs. A tudósok csak azt állítják, hogy hasonlóság van a legújabb, állítólag SARS-betegnél felfedezett coronavírus és aközött, amit e cibetmacska-féleségnél találtak. Ezért viszont nagyon is elképzelhető, hogy a kórokozó mégis csak erről az állatról terjedt át az emberre.
2004. január 16.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás