Hirdetés

Négy-ötezer vadlúd, ezer réce, félszáz hattyú mellett negyven kis kárókatona is a Kis-Balatonnál telel – tájékoztatott Futó Elemér, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kis-balatoni természetvédelmi őre.

Ez utóbbiak régen nem fordultak elő a Kis-Balatonnál, főleg a Duna Fekete-tengeri torkolatánál, a Deltában élnek, néhány éve viszont föltűnt és negyedik esztendeje már itt is költ ez a ritka, szigorúan védett madár – magyarázta a szakember. A Duna torkolat-vidékének mocsárvilágából a dunántúli tóvidékre újabban áttelepült kis kárókatonát a kihalás veszélye fenyegeti, ezért bekerült az úgynevezett vörös könyvbe. A Kis-Balatonnál meghonosodó kis kárókatonák főleg az ilyenkor télen is jégmentes Hévízi-csatornánál tanyáznak.

Vadlúdból korábban telente 30-50.000 is előfordult a Kis-Balatonnál, jelenleg 3-4.000 telel a tórendszernél. A vadlúd nagyobb számban rossz időben jön a Kis-Balatonhoz, ahol a legzordabb időben is táplálékot szokott találni, idén viszont a környéken minden kukorica-földet fölszántottak gazdáik, így nem talál magának eleséget e madár. A laphírek szerint a kis-balatoni vadludak miatt kár éri a táj gazdáit; a terület természetvédelmi őre ezt némi kétkedéssel fogadta, mert tapasztalatai szerint nem egyszer előfordul, hogy “madárkár”-ról beszélnek, miközben csak rosszul művelték meg a termőföldet, illetve a lapos területet érő vízkárt írnák a madarak rovására.

A madarak által a pár száz hektárnyi Kis-Balaton környéki termőföldön okozott kár megtérítését jelenleg a törvény nem teszi lehetővé, pedig jó volna, ha ez megtörténne – jelentette ki a táj természetvédelmi őre. A 14.700 hektárt kitevő védett kis-balatoni térség 3.000 hektárnyi vízzel borított területén, 2.000 hektáros nádrengetegében ezer réce is telel.

A Balatonnál és itt is túlszaporodott hattyúból idén 50-60 tölti a Kis-Balatonnál a telet, ők zömmel szintén a már említett meleg vizű Hévízi-csatornánál és más nyílt vízfelületeken időznek a legszívesebben. Mint Futó Elemér elmondta, a nádvágást a jég olvadása miatt ezekben a napokban a partról folytatják; eddig 200 hektár nádat vágtak le, az időtől függően még 3-500 hektárnyi kis-balatoni nádat arathatnak le ezen a télen. A levágásra ítélt nádasok mellett marad elég avas – évről évre érintetlenül meghagyott – nád, hogy legyen elegendő élelme, búvóhelye a tórendszernél telelő madárvilágnak.
2004. január 20.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás