Hirdetés

Üzembe helyezték a veszprémi szennyvíztisztító telepen az 1,2 milliárd forintos költséggel létesített új iszapkezelőt; ezzel a legkorszerűbb technológiai eljárást valósították meg, a keletkező iszapot napenergiás szolár szárítással kezelik.
Harsányi István, a veszprémi székhelyű Bakonykarszt Rt. vezérigazgatója elmondta: a fejlesztés költségeiből egymilliárdot tesz ki a különböző címeken elnyert állami támogatás, míg 200 milliót döntően Veszprém önkormányzata, kisebb részben pedig néhány társult önkormányzat tett hozzá. Az új eljárás során a telepen a már víztelenített iszapot zárt térben – üvegházban – napenergiai felhasználásával szárítják. A technológia energiatakarékos, környezetbarát, és nagy előnye – mivel a telep közel van a városhoz -, hogy szagtalan. Hasznosítani tudják az eljárás során keletkező meleg vizet is; azzal fűtik a szociális létesítményeket, valamint télen a szolár szárítót. A porózussá váló iszapot pedig a mezőgazdaságban – a termőföldekre terítve – hasznosítják majd. A veszprémi tisztítótelepen naponta 200 köbméter iszap keletkezik.

Veszprém önkormányzata – a városi szennyvíziszap-kelezés technológiai megújításával – a közelmúltban elnyerte az energiatakarékos műszaki megoldások ösztönzésére alakult Eurosolar Hungary nagydíját. A vezérigazgató tájékoztatása szerint január közepén indítottak a telepen egy újabb beruházást is: 705 millió forintos költséggel a duplájára növelik a tisztított vizet kibocsátó üzemrész kapacitását. A költségből 388 millió forintot tesz ki a Központi Környezetvédelmi Alap céltámogatása, 176 milliót a címzett állami támogatás, míg 141 milliót az önkormányzat biztosított a fejlesztéshez. Az év végén befejeződő beruházás után a vízmű a jelenlegi napi 12 ezer köbméter tisztított víz helyett 24 ezer köbméter kibocsátására is alkalmas lesz. A mostani időszakban napi átlagban 15 ezer köbméter szennyvíz érkezik a tisztítótelepre. Harsányi István szerint a bővítéssel megoldják a nitrogénnek és a foszfornak a mostaninál még intenzívebb eltávolítását, továbbá megépítik a vas-só adagolót és a szennyvíz-fertőtlenítőt.
2004. január 23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás