Hirdetés

Mintegy húszmilliárd forintos költségből regionális hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítését tervezik Győr, Mosonmagyaróvár és Sopron térségében. Kialakításukat követően kétszáznál több település 480 ezer lakosának hulladék-elhelyezési gondja oldódik meg évtizedekre az Északnyugat-Dunántúlon – közölte a bonyolító győri Komszol Kft. Ügyvezető igazgatója azt követően, hogy a három önálló konzorcium gesztor-városának első embere projekt-csoport együttműködési szerződést írt alá pénteken Sopronban.

Kovács Barnabás, a Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft. ügyvezetője elmondta: az együttműködés lényege, hogy a három város és a környezetükben lévő települések konzorciuma terveiket és a hozzájuk kapcsolódó gazdasági számításokat együttesen nyújtják be az Európai Unió kohéziós alapjának pályázatára. Sikeres pályázat esetén a beruházás költségeinek felét az unió állja, 40 százalékát a központi költségvetés finanszírozza, a költségek tíz százaléka pedig létszámarányosan terheli az érintett önkormányzatok büdzséjét. A brüsszeli elbírálás után várhatóan 2006-ban kezdődhet a beruházás mindhárom térségben. A hármas együttműködési szerződést Balogh József győri, Walter Dezső soproni és Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármester látta el kézjegyével.

A három területen egymástól elkülönülő szilárdhulladék-gyűjtési és kezelési rendszert terveznek a konzorciumok. A 112 települést magában foglaló győri nagytérségi rendszernek a város határában megépítendő lerakó képezi az alapját. A Mosonmagyaróvár gesztorságával együttműködő több mint 100 szigetközi és a rábaközi település a néhány éve létesített jánossomorjai szeméttelepet használja majd, ez a létesítmény a hazai és az uniós környezetvédelmi követelményeknek egyaránt megfelel. A soproni konzorcium hulladéklerakó telepe a tervek szerint Fertőszentmiklóson lesz.

A rendszerek kiépítésével teljesen átalakul a háztartási hulladékok gyűjtésének gyakorlata. Az új rendszer egyik eleme, hogy a konzorciumokhoz tartozó településeken bevezetik a szelektív
hulladékgyűjtést, átrakó állomásokat, továbbá hulladékudvarokat alakítanak ki, ahol megteremtik a feltételeket az arra alkalmas hulladékok komposztálására, a hasznosítható anyagok kiválogatására. A becslések szerint a keletkezett hulladék 30 százaléka komposztálható lesz, negyedrészét a szétválogatás után újrahasznosíthatják, s 45 százaléka kerül csupán véglegesen a lerakókba – mondta az ügyvezető igazgató.
2004. február 1.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás