Hirdetés
Forrás: E.ON

A atomerőművek terrortámadást megelőzendő védelmének vitájában az üzemeltető E.ON Kernkraft azzal gyanúsítja a német környezetvédelmi minisztert, hogy rosszul adta vissza egy szakvélemény tartalmát.

A Társaság a Reaktorok Biztonságáért (GRS) nevű szervezet hétfőn megjelent szakvéleménye másképp jutott arra a megállapításra, hogy a mesterséges köd hatékony megoldás lehet a terrortámadás megelőzésére, mint ahogy azt a minisztérium állítja – véli az E.ON.

A német szövetségi környezetvédelmi minisztérium nem tartja elegendőnek az atomipar terveit, szerinte a ködbe borítás koncepciója mostani formájában nem elég ahhoz, hogy jelentősen javítsa az erőművek védelmét.Az atomerőműveket üzemeltető E.ON hangsúlyozta, hogy a szakvélemény szerint a mesterséges köd “jelentősen csökkenti” annak valószínűségét, hogy terroristák nekivezessenek egy repülőgépet egy atomerőműnek. Az atomerőművek álcázása nem járna semmiféle hátrányos következménnyel. Az E.ON szerint azonban a minisztériumnak szemmel láthatólag nem tetszik az eredmény, ezért próbálja utólag megváltoztatni a szakvélemény keretfeltételeit. “Ezt csak egy független szakértői csoport véleményének manipulációjaként lehet értékelni” – mondta az E.ON. Ezt pedig az üzemeltetők nem fogadják el – tette hozzá.

Korábban a Sugárvédelmi Hivatal azt javasolta, állítsák le a régebbi németországi atomerőműveket, így Biblis A, Philippsburg I, Obrigheim, Isar I és Brunsbüttel erőműveit, mert ezeket nem lehet megfelelően védeni egy repülőgéppel végrehajtott terrortámadás ellen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás