Hirdetés

Az Akadémia bizottsága alátámasztja a civilek véleményét

A tervezett zengői lokátor-telepítés kapcsán tegnap a 8 országos hazai környezetvédő szervezet válaszlevelet juttatott el NATO főtitkára számára, hogy tájékoztassa azokról a tényekről, amelyeknek a NATO eddig nem volt birtokában. A nemzetközi katonai szövetség reakciójából és hivatkozásaiból ugyanis az derül ki, hogy kizárólag katonai vonatkozását ismerik a Zengő-hegyi radarállomás terveinek, az ügy természetvédelmi vonásairól és a jogi társadalmi előkészítéseinek hiányosságairól nincsen tudomásuk. A civil szervezetek úgy látják: a hadügy félrevezette a NATO-t. Mint ismeretes, 2004. február 11-én közel száz magyar és külföldi természetvédő, környezetvédő és más civil szervezet fordult a NATO főtitkárához azzal a kéréssel, hogy vizsgálja felül a Zengő-csúcson felállítandó radarállomás terveit.
A környezetvédőknek adott válaszában Ed Kronenburg, a NATO főtitkárának kabinetfőnöke kifejtette, hogy a magyar hatóságoktól kapott információi szerint a tervezett beruházás egyrészt rendelkezik a megfelelő környezetvédelmi engedélyekkel, másrészt pedig nem okoz visszavonhatatlan természetkárosítást, hiszen a fokozottan védett bánáti bazsarózsát, illetve a többi védett növényfajt már áttelepítették egy másik védett területre. Ugyanakkor biztosította a civil szervezeteket, hogy a Zengő oldalában tervezett út miatt kivágandó 30 fát a jövőben pótolják. A civil szervezetek ezt követően tájékoztatták a NATO tisztviselőit, hogy a tények ettől eltérőek illetve hiányosak. A hivatkozott környezetvédelmi engedély 2001-ben információink szerint lejárt, ennek vizsgálata folyamatban van. A bánáti bazsarózsa és a többi védett növény áttelepítésére tett kísérlet pedig teljes kudarccal végződött: az áttelepített 12.000 tő 90%-a elpusztult. Ez a tény azt mutatja, hogy a fajokat élőhelyük nélkül nem lehet megóvni. A civil szervezetek meggyőződése, hogy a tervezett beruházás e védett növények pusztulását vonja maga után.
A civil szervezetek ezen állítását alátámasztja a Magyar Tudományos Akadémia Természetvédelmi Bizottsága 2004. február 26-i állásfoglalása. Míg a NATO 30 kivágandó fát említ, a magyar Erdészeti Szolgálat által a HM részére kiadott engedélyek összesen 340 köbméter fa kivágásáról szólnak ? ez a valóságban legalább 200 fát jelent. A fenti tények alapján a környezetvédők újfent kifogásolták, hogy a hadügy a NATO számára egyoldalú, félrevezető tájékoztatást adott a lehetséges környezetvédelmi károkról, a legfontosabb problémákat meg sem említve. A levélíró civil szervezetek szerint a radarállomás telepítése által okozott ökológiai károkozás nem áll arányban a magyar légtér védelmét biztosító más megoldások többletköltségeivel, ezért fenntartják kérésüket a helyszín felülvizsgálatával kapcsolatosan.
A környezetvédők ezek nyomán felszólítják a Honvédelmi Minisztériumot, hogy adjon részletes, kimerítő tájékoztatást a nemzetközi katonai szervezetnek a Zengőről, nem elhallgatva a radarállomás telepítésének következtében felmerülő károkozás pontos mértékét és milyenségét, s e tájékoztatásba vonják be a civil szervezeteket is.
További információ: Herbert Tamás, Civilek a Zengőért Mozgalom 06-20-340-8039
Csáki Roland, Greenpeace 06-209-532-225
Schmuck Erzsébet, MTvSz 06-30-466-0053
Vay Márton, Védegylet 06-20-444-6637
Háttér:
2001-ben a Honvédelmi Minisztérium valóban kísérletet tett 12 ezer tő védett növény áttelepítésére, azonban az átültetés kudarccal zárult: az áttelepített növények 90 %-a elpusztult. Ez a tény azt mutatja, hogy a fajokat élőhelyük nélkül nem lehet megóvni. A Zengőre tervezett radarállomáshoz vezető műút nyomvonalán az eddigi felmérések szerint 19 védett növényfaj él, köztük a fokozottan védett bánáti bazsarózsa. A civil szervezetek meggyőződése, hogy a tervezett beruházás e védett növények pusztulását vonja maga után.
A civil szervezetek ezen állítását alátámasztja a Magyar Tudományos Akadémia Természetvédelmi és Konzerváció-biológiai Bizottságának 2004. február 24-i állásfoglalása, mely szerint: A pannónia Régió kiemelkedő értékű fajait mindenekelőtt eredeti, természetes élőhelyein kell megvédeni. ? A fajmegőrzés leghatékonyabb útja az élőhelyvédelem, az életképes, erős és változatos populációk ?in situ? megőrzése ? Téves út ehelyett az áttelepítések erőszakolása, mivel bizonyított tény, hogy ezek nagy veszteséggel, kockázatokkal és anyagi ráfordításokkal járnak. ? Ez az általános el vonatkozik minden védett, fokozottan védett növényre és állatra, így a bánáti bazsarózsára is, különösen, hogy (i) európai jelentőségű faj (ld. EU Habitat Direktíva, II. Függelék) (ii) világállományának 90%-a Magyarországon él (elsősorban a Zengővár csúcson), és (iii) a faj fennmaradásáért a felelősség Magyarországot terheli. A környezetvédelmi engedély kiadásával kapcsolatosan több probléma is felmerült, amelynek vizsgálata folyamatban van. Emellett a magyar jogrend szerint a környezetvédelmi engedélyt vissza kell vonni, ha a kiadástól számított három éven belül a beruházás nem kezdődik meg. Az engedélyt 1998. februárjában adták ki. Ez az engedély nem a valós helyzet ismeretében lett kiadva, az engedélyező hatóság indoklásának legfőbb pontja az volt: ?? a lokátor Zengőre telepítése esetén Magyarország légterének védelme a minimális (2) radar telepítésével megvalósítható.? Jelenleg a Honvédelmi Minisztérium Magyarország területén 3 nagy hatótávolságú lokátor elhelyezését tervezi. A fakivágásokkal és az újraerdősítési szándékkal kapcsolatosan a civil szervezetek megjegyezték, hogy a rendelkezésükre álló információk szerint a tervezett fakivágások közel 3 hektárnyi területet érintenek, ami nem 30 fa kivágását jelenti hanem legalább 200 fáét. A Parlament Honvédelmi Bizottságának tegnapi ülésén tisztázták, hogy az egész területre vonatkozóan 330 fa kerülne kivágására. A fakivágások és a terület újraerdősítése a természetes élőhely további károsodását idézné elő, amely az ökoszisztéma megbomlása miatt különösen veszélyes és ezért elkerülendő.
Budapest, 2004. március 4.
Kalovits Judit a Greenpeace magyarországi irodájának szóvivője judit.kalovits@greenpeace.hu
+++ FIGYELEM!!! MEGVÁLTOZOTT ELÉRHETŐSÉGEK! +++ tel.:
(+36.1) 392.7664 fax: (+36.1) 200.8484 1021 Budapest, Tárogató út 40. +++ Judit Kalovits Press Officer Greenpeace Central-Eastern Europe in Budapest

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás