Hirdetés
Dow Jones

A mexikói kormányzat illetékese szerint is fennáll annak a veszélye, hogy az USA-ból importált GM-kukorica “megfertőzi” mexikói őshonos társait.

Bár egyelőre nem számszerűsíthető ennek mértéke, de egy 2001-ben végzett vizsgálat szerint Oaxaca államban, 188 kukoricatermesztő farmon a növények 7,6 százaléka “GM-pozitívnek” bizonyult. Az illetékes szerint meg lehet próbálni a GM-kukorica elterjedtségének csökkentését, de terjedését most még nem lehet leállítani.

Mexikó tilalmat mondott ki a GM-kukoricára, de a génmódosított mag már eljutott a raktárakba és keveredett a mexikói anyaggal, így fennáll annak a veszélye, hogy visszaszorítja vagy tönkreteszi az őshonos helyi fajtákat. Egyelőre biológiai szempontból még jelentéktelen a változás, de idővel odáig fajulhat, hogy csak GM-kukoricája lesz a mexikói parasztoknak. Mindez felveti az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Társulás, a NAFTA újratárgyalását is, mert ez teszi lehetővé, hogy az amerikai kukorica eláresztja Mexikót. Az ország takarmánykukorica szükségletének 70 százalékát amerikai importból elégítik ki.

2004.03.13.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás