Hirdetés
MTI

A biztonság elsődlegessége érdekében az eredeti menetrendtől eltérnek az üzemzavar elhárítási munkálatai – közölte a Paksi Atomerőmű tájékoztatási központja.

A nemzeti hírügynökség arra szeretett volna választ kapni, hogy az év végére tervezett elhárítási munkálatok késnek-e, illetve mikorra várható a 2003 áprilisában bekövetkezett súlyos üzemzavar során megsérült fűtőelemek kiemelése 2. blokk tisztítótartályából.

A közlemény szerint “a Paksi Atomerőmű szakemberei megoldották a 2-es blokkon az 1-es akna és pihentető medence teljes körű szétválasztását. Kiépítették a tisztítómedence teljesen független, tökéletesen izolált kisegítő technológiai rendszerét is (például önálló szeparált hűtőkört, szellőzőrendszert).”

“Az erőmű vezetése a kezdetektől azt mondja, hogy a helyreállítás során a biztonságnak abszolút prioritása van. Az orosz TVEL cégen kívül számos külső szakértőt – pl. KFKI, Műegyetem tudósait – kértünk föl, hogy a műszaki megoldásokat a biztonság szempontjai alapján ők is vizsgálják át. A helyreállításra készítettünk egy menetrendet, amely egymást követő feladatsorokat tartalmaz. Minden új feladat végrehajtása csak az előző feladat sikeres teljesítésén alapulhat. E teljesítésnek pedig, mint mondtuk, elsődleges szempontja a biztonság”.

Az erőmű vezetői tudatják: a fő cél felszámolni a jelenlegi helyzetet úgy, hogy az megalapozott és biztonságos legyen. Ennek a célnak a teljesítése egy 3 lépcsős engedélyezési eljárás; az elvi átalakítási engedély kérelmet az orosz intézetek és a magyar mérnökirodák bevonásával a PA Rt. készíti elő, ezt követően készítik el a műszaki terveket, majd nyújtják be engedélyezésre. A konkrét munkavégzés megkezdése előtt, az eszközök alkalmazására szintén engedély szükséges.

“Ha egy részfeladat végrehajtása során azt látjuk, hogy a biztonsági kritériumok teljesítéséhez több idő szükséges, akkor bizony eltérünk a menetrendtől. A teljes helyreállításhoz időre van szükség, nyilvánvalóan a PA Rt.-nek és az országnak is az az érdeke, hogy a munkákat a legmagasabb szintű biztonsági elvárások betartásával végezzük el – áll az írásos nyilatkozatban.

A Paksi Atomerőműben 2003 áprilisában a 2. blokk főjavítása során – a fűtőelemeket tartalmazó kazetták tisztítását végző Framatome ANP által tervezett tisztítótartály nem megfelelő hűtése miatt – súlyos üzemzavar következett be.

Az elszenvedett károk megtérítése ügyében a Paksi Atomerőmű Rt. tárgyalások során megegyezett a felelősségét elismerő francia-német konzorciummal. A sérült kazetták eltávolításával pályázat útján az orosz TVEL céget bízta meg a társaság.

Az eltelt közel egy esztendő alatt az atomerőmű négy blokkja közül csak három termelt áramot, ezért az erőmű szakemberei arra törekednek, hogy mielőbb újraindíthassák a 2. blokkot. Az újraindítás egyik feltétele, hogy a 2. blokk tavaly félbehagyott főjavítását befejezzék, erre az év elején megkapták az Országos Atomenergia Hivatal engedélyét, a főjavítás befejezés előtt áll.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás