Hirdetés
Energia Klub SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Paksi Atomerőmű tegnapi közgyűlésén – közeledve a 2. blokk állásának első évfordulójához – a tulajdonosok megdicsérték a vezetést. Ez érthetőnek tűnik annak fényében, hogy a legkomolyabb problémákról nem esett szó.

A paksi nyilatkozatokból egyértelműen levonható két motívum. Egy részről az elhamarkodottan elfogadott 2004-es üzleti tervnek, tehát a tulajdonosoknak való megfelelés kényszeríti a vezetőséget a 2. blokk újraindítására. Emlékezetes, hogy tavaly ősszel Pál László, az MVM vezérigazgatója, a Paksi Atomerőmű tulajdonosaként mielőbbi reaktorindítást sürgetett. Másrészt presztízs-indításról van szó, amely a közvélemény számára demonstrálná, hogy az erőmű képes közel teljes kapacitással üzemelni.
Ezzel az intézkedéssel elterelődik a figyelem a sérült üzemanyagok problémájáról és arról, hogy a kialakult helyzet felszámolása vélhetően sokkal több időt fog igényelni, mint ahogy azt az orosz szakemberek, avagy az erőmű vezetése ígérte. Ugyanakkor a reaktor és az üzemanyagok korróziója továbbra is fennáll, amely többek között az üzembiztonságot is veszélyezteti.
Erről, a sajtóközlemények tanúsága szerint, nem is esett szó a legfőbb döntéshozó testületben. Az Energia Klub sajnos nem tud szabadulni attól az érzéstől, hogy a sajtóközleményekbe csempészett „biztonság” és ezzel kapcsolatban a „prioritása” szócskák csak kommunikációs jelentőséggel bírnak. Alátámasztja ezt az is, hogy az üzleti tervbe a 2. blokk 4-5 hónapi üzemeltetése az újraindítási kritériumok ismerete nélkül került be. A biztonságos üzemelést ugyanis az szolgálná, ha az erőmű nem lenne újabb pénzügyi nyomás alatt. Az elővigyázatos magatartást, pedig azzal lehetne demonstrálni, mind a tulajdonosok, mind a vezetés részéről, ha a lényeges problémákról és azok megoldási javaslatairól tájékoztatnák a közvéleményt. 
Budapest, 2004. április 8.
További tájékoztatás: Ámon Ada – 411 3524
Perger András – 411 3530

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás