Hirdetés
MTI

Több mint négymilliárd forint állami támogatás jut idén a Balaton-vidék környezet- és természetvédelmi, vízügyi, területfejlesztési és egyéb beruházásaira – közölte Persányi Miklós siófoki sajtótájékoztatóján.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetője elmondta, hogy a tárca pályázat révén 2 milliárd forintot, a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal 900 millió forintot biztosít ilyen célra. A 4 milliárdon túl az M7-es autópálya balatoni szakaszainak megépítésére fordítandó 44 milliárd forint is a régió fejlesztéséhez járul hozzá.

A miniszteri tájékoztató szerint immár 75 százalékos állami támogatás segíti a fövenyfürdők kotrását és kialakították az iszap elhelyezését szolgáló 8 zagyteret. A 43 tóparti településből 40-et már bekötöttek a szennyvíz-csatorna hálózatba és további 2 községben is folyik a munka. Megújul a keszthelyi, füredi és főkajári víztisztító mű, és a térségben három hulladéklerakó épül az unió 69 millió eurós hozzájárulásával.

Kolber István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke arról számolt be, hogy a strandok kotrására idén 400 millió forint pályázati összeg áll rendelkezésre, és a tanács ez évben több mint másfélmilliárd forint pályázati támogatást tud nyújtani a beruházásokhoz. Megjegyezte: ma a legjobb hír a balatoniaknak a tó emelkedő vízszintje; a tavalyinál magasabb, 72 centiméter a Balaton vízállása, ami azt jelenti, hogy jelenleg 2,9 méter az átlagmélység.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás