Hirdetés

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter előreláthatólag idén június 11-én látogat a romániai Verespatakra, hogy a helyszínen tájékozódjék az ottani aranybánya-beruházással kapcsolatos tervekről.

Speranta Maria Ianculescu román környezetvédelmi és vízügyi miniszter asszony most kedvezően reagált Persányi Miklós levélben jelzett kérésére és válaszlevelében a magyar fél által megnevezett lehetséges időpontok közül a június 11-i dátumot jelölte meg a látogatás lehetséges dátumául.
Mint ismeretes, a magyar miniszter már tavaly nyáron készült Verespatakra, az akkori látogatás azonban nem valósulhatott meg, miután a román fél technikai nehézségekre hivatkozva lemondta azt. Persányi Miklós azóta is folyamatosan napirenden tartotta a helyszíni tájékozódással kapcsolatos igényét, és konkrét román javaslat híján két hete levélben fordult partneréhez, több lehetséges dátumot is megjelölve.
A látogatás azért is fontos, mert a hivatalos román tájékoztatás szerint a verespataki projekt még nem kapott környezetvédelmi engedélyt az illetékes román hatóságoktól, sőt, az eljárás bizonyos benyújtandó dokumentumok hiányában egyelőre szünetel. Ezt erősítette meg a román a fél a magyar Külügyminisztériumnak is, amely a környezetvédelmi tárca kérésére fordult néhány hónapja felvilágosításért Bukaresthez. Ezzel szemben a helyszínről érkező sajtóhíradások szerint a beruházó cég verespataki tevékenysége úgy is értékelhető, hogy gyakorlatilag a bányanyitást előkészítő munkálatokat végez.
Tekintettel arra, hogy a bányában olyan technológiát terveznek alkalmazni, amely egy katasztrófahelyzetben súlyosan szennyezné a Tisza romániai vízgyűjtő területét, a tervek nyilvánosságra kerülésének pillanatától kezdve a magyar fél aggodalmát hangoztatta a beruházással kapcsolatban. Persányi Miklós egyébként tavaly ősszel akkori romániai partnerével új kétoldalú határvízi egyezményt írt alá, amelynek hatálya immár minden olyan folyóra, vízforrásra vonatkozik, amely magyar területre is lép. Az egyezmény egyik fontos, deklarált célja a határokon átterjedő káros hatások – így az esetleges rendkívüli szennyezések – megelőzése, elhárítása. A magyar álláspont szerint a tervezett beruházással kapcsolatos romániai hatósági tevékenység során e szerződéses kötelezettségekre is figyelemmel kell lenni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás