Hirdetés

Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok, köztük a visegrádi együttműködésben részt vevő Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia természeti értékeikkel nagymértékben gazdagítják a közösséget; e hozomány megóvása és közkinccsé tétele immár a kibővült Unió közös felelőssége.

A többi között ezt hangsúlyozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön Siófokon, a V4 országok környezetvédelmi minisztereinek találkozóján. A megbeszélésen a házigazda magyar miniszteren kívül Libor Ambrozek cseh, Jerzy Swatoń lengyel és Miklós László szlovák környezetvédelmi miniszter, valamint – megfigyelőként – Speranta Ianculescu asszony, román környezetvédelmi és vízügyi miniszter vesz részt.
Persányi Miklós megnyitójában emlékeztetett arra, hogy a négy ország kormányfője a múlt héten Csehországban elfogadott Visegrádi Nyilatkozatban hitet tett a visegrádi keretekben kialakult együttműködés folytatása mellett. A közös munka regionális jellegét szükséges a jövőben erősíteni, így e négy ország a környezetvédelem terén is érdemi segítséget adhat az EU-hoz a jövőben csatlakozni kívánó térségbeli országoknak a tagsági kritériumok teljesítéséhez. Ennek jegyében hívta meg a találkozóra megfigyelőként román kollégáját – tette hozzá a miniszter.
A pénteken záruló tanácskozáson a résztvevők a többi között tárgyalnak arról, hogy a környezetvédelem terén hogyan alakítsák további együttműködésüket immár az Európai Unió keretein belül. Áttekintik a jogharmonizációs folyamat végrehajtását, valamint a közösség környezetpolitikája továbbfejlesztésének irányait, illetve ennek során a visegrádi országok saját érdekeinek érvényesítését. Emellett szó esik a környezetvédelmi fejlesztési programokhoz igényelhető uniós támogatások nyújtotta lehetőségekről, megvitatják a hulladékgazdálkodás korszerűsítése terén sürgető feladatokat és a Natura 2000 természetvédelmi hálózat kiépítésével összefüggő teendőket.
A találkozó kezdetén a Greenpeace aktivistái demonstráltak a helyszínen és arra kérték a minisztereket, hogy országaik csatlakozzanak a Nemzetközi Bálnavadászati Tanácshoz és tevékenykedjenek a bálnák védelmében. Persányi Miklós találkozott a szervezet képviselőivel és hangsúlyozta: a magyar kormány – a tárca előterjesztésére – már megtette ezt a lépést. Hozzátette, hogy a minisztérium álláspontja egyértelmű e kérdésben, a bálnák megóvásáért, tömeges halászatuk megakadályozásáért lép fel.

Kapcsolódó anyagok:

A libikóka melyik oldalát választja a magyar kormány?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás