Hirdetés
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozatának sajtóanyaga

Ha így haladnak a dolgok, Vásárhelyi Terv helyett Wesselényi Programot indíthat a Kormány. Ehhez elég az a fejlesztési ütem, amit az idei év költségvetése lehetővé tesz. Ez esetben azonban számos csónakra, mentőfelszerelésre, homokzsákra van szükség, és fel kell készülni arra, hogy a megspórolt 170 milliárd forint helyett 3000 milliárd forintba is kerülhet az országnak bármely év árhulláma.

A Tisza mentiek nem értik, hogy miért nem halad elvárható mértékben a Vásárhelyi Terv, miért nincs róla egyes Tisza szakaszokon érdemi információ, miért nem vonják be őket a terv előkészítésébe. Miközben az árvízcsúcs a szakemberek számításai szerint bármely évben akár három méterrel is meghaladhatja az évszázados rekordot, az idei év költségvetési támogatásai alapján 24 évre lenne szükség a Vásárhelyi Terv megvalósításához.
Másfél millió ember él bizonytalanságban a Tisza völgyének hazai szakaszán. Miközben a Tisza árvizei kedvezőtlen esetben bármely tiszamenti települést veszélyeztethetik, a Vásárhelyi Terv árvízcsúcsot 60 centiméterrel apasztó első ütemét 2008-ig tervezi lezárni hivatalosan is a Medgyessy- kormány. Százezrek otthonát veszélyeztetik az árvizek, csakúgy, mint a mezőgazdaságból élők, gazdák megélhetését. Kiszámíthatatlanság jellemzi a Vásárhelyi Terv finanszírozását, vidékfejlesztési, mezőgazdasági, természetvédelmi, turisztikai elemeinek támogatását.
A 170 milliárdos terv első évére mindössze 8 milliárd forintot terveztek be, a támogatás növelésére tett ígéretek ellenére több száz millió forintot elvontak az összegből. Nem bíznak már a tiszai emberek a Kormány ígéreteiben. Medgyessy Péter 2002-ben a felső-tiszai Tivadarban ígéretet tett a Tisza és mellékfolyói teljes körű árvízvédelmi rendszerének kiépítésére 2004-ig. 2004-ben a gátépítési és -megerősítési munkák 5,5 km-en folyhatnak a 300 km hazai Tisza szakaszból.
Ha a Kormány nem érti meg, milyen fontos a Tisza mentén élőknek a Vásárhelyi Terv gyors és teljes körű megvalósítása, nem tesz olyan intézkedéseket, ami a tiszai emberek bizalmát visszaszerzi a Terv iránt, később már több pénzzel sem teremthető meg a Tisza völgyének biztonsága.
A Vásárhelyi Terv végrehajtását jellemző garasoskodás nemcsak emberileg elfogadhatatlan, de ésszerűtlen is. Egy jelentős árvízi elöntés költségeitől, káraitól a teljes állami költségvetés összeomolhat. Az elvesztegetett évek ellenére azonban még mindig adott a megelőzés eszköze. Olyan összegeket kell átcsoportosítani a Vásárhelyi Tervre, amiből az teljes körűen befejezhető 2-3 éven belül. Tájegységenként mintaprogramokat kell indítani a gazdák számára, melyből megbizonyosodhatnak az új gazdálkodási módok jövedelmezőségéről, fenntarthatóságáról. A Kormánynak át kell vállalnia az Uniós pályázatok megszerzésének kockázatát. Nem javasoljuk a Kormány tagjainak, hogy Wesselényi Miklós önfeláldozó munkája arra sarkallja őket, hogy az árvízi mentés segítségével alapozzák meg elismertségüket: ez a kivételes fizikumú bárót is megviselte. Mindnyájunknak jobb, ha a biztonságot előtérbe helyezve inkább megelőzik a bajt a Tisza völgyében a Vásárhelyi Terv végrehajtásával.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás