Hirdetés
AFP - MTI

Franciaország és Németország “együttműködésük erősítését” tervezi a CO2-kibocsátási jogok kereskedelmében. A két ország környezetvédelmi minisztere felhívást intézett országa vállalataihoz: záros határidőn belül hozzák létre a jogok tőzsdéjét.

Mindehhez megteremtik (a vállalatok és jogaik) nemzeti regisztrációs rendszerét, egy konszignációs rendszerhez hasonlót, melyhez a megfelelő logisztikai rendszert is kialakítják. Ebben tartják majd nyilván a jogokkal kapcsolatos “tőzsdei műveleteket” is. Ezek a nemzeti regisztrációs rendszerek alakulóban, az EU bizottsága szeptember 25-öt jelölte meg létrehozásukhoz végső határidőnek. A PWC nemzetközi tanácsadó iroda szerint jelenleg csak Nagy-Britannia alakította ki a maga rendszerét. Most a tagországokon a sor, hogy ezt a brit rendszert adaptálják-e, amelyről azt tudni, hogy a franciák rendszerénél kevésbé fejlett, vagy más rendszert választanak.

A francia-német együttműködés bejelentésében azonban az a nyilvánvaló szándék is tükröződik, hogy ez a kétoldalú regisztrációs és tőzsdei rendszer legyen az alapja az egész nyugat-európai rendszernek is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás