Hirdetés
MTI

Az Európai Unió miniszterei és szakértői ebben a hónapban két genetikailag módosított termékre vonatkozó javaslatot is megvitatnak majd, e döntések a szakértők szerint két szempontból is döntő fontosságúak lesznek.

Öt héttel azután, hogy az Európai Unió szakított a GMO-termékekre érvényben lévő behozatali tilalommal, megnyílt az út további termékek – nem pedig vetőmagok! – importjának esetleges jóváhagyása előtt. E döntési sorba illeszkedik a GMO-konzerv étkezési kukorica behozatalának májusi közepi jóváhagyása. (A Bt-11-es jelű kukorica a svájci Syngenta gyártmánya.)

Az importmoratórium megszüntetése abból a szempontból is mértékadó volt, hogy e kérdésben úgy hozott határozatot az EU döntéshozó testülete, az Európai Bizottság az illetékes bizottságokkal való konzultáció után, hogy a moratórium megszüntetésével az EU tagországok miniszterei nem értettek egyet. Ebből a szempontból kitüntetett figyelem kíséri majd azt, hogy a 15 tagországból 25-re bővült unióban miként szavaznak majd az új tagok a biotechnológiát érintő kérdésekről.

Az új tagországok majd a június 16-i tanácskozáson szavaznak először, mégpedig ekkor a glifosat nevű növényvédőszernek ellenálló GMO repcemag alkalmazhatóságáról kell dönteni. E terményt az amerikai Monsanto óriásvállalat forgalmazza, csakúgy mint a június 28-án, az EU környezetvédelmi miniszterek tanácskozása napirendjén szereplő terményt, a szintén növényvédőszernek ellenálló NK 603-as kukoricát. A bizottságnak e termény engedélyeztetéséről szóló javaslatát számos, a tagországok szakértőiből álló bizottság elvetette.

Brüsszeli szakértői körökben a júniusi tanácskozásokat azért is jelzésértékűnek tekintik, mivel kiderülhet, hogy az unió első bővítés utáni döntéseiben milyen állást foglalnak majd el a korábban ingadozó tagországok. A konzerv GMO kukorica engedélyezésével kapcsolatban Spanyolország a korábbi támogató magatartását semlegesre változtatta, a tilalom hívének számító Olaszország viszont támogatólag lépett fel. A Bt-11-es engedélyezését hat EU-kormányzat támogatta, hat elvetette, három pedig tartózkodott a szavazástól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás