Hirdetés
MTI

Sikeresen eltávolították az első 300 tonna, kátrányszerű olajat a Prestige nevű olajtankerből Spanyolország északnyugati, atlanti-óceáni partvidékén.

Az olajszállító hajó 2002. novemberben került viharba, tört ketté és süllyedt el a spanyol partoknál, 77 ezer tonna olajat juttatva Spanyolország északi és Franciaország délnyugati partvidékének vizeibe. Az olaj eltávolítása a spanyol kormány szerint az ilyen típusú környezeti károk megszüntetésével kapcsolatos legnehezebb akciók egyike, mert a Prestige nagyon mélyen, 4 kilométerre fekszik az óceán felszíne alatt.

A Repsol-YPF spanyol olajtársaság újszerű olajkivonási eljárással kísérletezik: a hajóroncsba kis lyukakat fúrnak és azokon keresztül az olajat a tengervizen keresztül kilebegtetik zsákokba, melyekben az olajat felszínre hozzák. A zsákot a felszínen kiürítik, majd ismét leeresztik a vízbe és olajat gyűjtenek bele.

A spanyol miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a múlt héten kezdődött tisztítási program várhatóan hónapokig eltart és 122 millió dollárba kerül. A kormány szerint jelenleg kb. 13,700 tonna olaj van még a hajóroncsban, döntően a hajóorrban. Azt a kis mennyiségű olajat, amely a hajó farában található, bakteriális anyagokkal fogják kezelni, amelyek állítólag megkönnyítik az óceánban történő elbomlást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás