Hirdetés
MTI - Párizs

Január 1-vel bónusz-malusz pontrendszert vezet be a francia kormány, jutalmazva a tiszta gépkocsik vevőit és nagyobb adót róva a négykerék meghajtású, a környezetet jobban szennyező típusok vásárlóira – jelentette be Serge Lepeltier környezetvédelmi miniszter.

Bár a pontos tételeket még nem határozták meg, Lepeltier a kormány környezetvédelmi tervét bemutatva ismertetett néhány példát. Egy V8-as dízelmotorral felszerelt négykerék-meghajtású jármű vevője a terv értelmében 3000 euró (több mint 760 ezer forint) többletadót fizetne, egy olyan nagykocsié, mint a Renault Velsatis, 1500-at.

Az évente eladott kétmillió személygépkocsi közül egymillió kisebb járművet nem sújtana ez a környezetvédelmi adónem, sőt például a speciális szűrővel felszerelt “tiszta” Peugeot 206 dízelautó vásárlóját 800 euró (több mint 200 ezer forint) “bónusz” illetné meg. Az összeg megállapításánál figyelembe veszik a széndioxid-kibocsátást és a különböző dízelmotorok által a levegőbe juttatott szennyező részecskék mennyiségét. A környezetszennyezés új adórendszerét illetően egyetértenek a minisztériumok, ez lesz a július közepén bejelentendő Éghajlat-terv központi intézkedése. A tervet eredetileg 2003-ra helyezték kilátásba, de bejelentését többször is elhalasztották. A négykerék-meghajtású járművek városi használata ellen az elmúlt hetekben ismételten tiltakoztak francia környezetvédők, és felemelte szavát ellenük Párizs polgármestere is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás