Hirdetés
APA - MTI

Egy az EU-ban végzett átfogó vizsgálat tapasztalatai szerint az Unióban forgalomban lévő vegyszerek egyharmadának az összetétele nem megfelelően van jelölve.

A bécsi Umweltbundesamt (UBA) környezetvédelmi hivatal megállapítása szerint a biztonsági címkék 40 százaléka nem felel meg az előírásoknak. Az uniós felmérés Ausztriára eső feladatait az UBA végezte el.

Az ECLIPS (European Classification and Labelling Inspections of Preparations, including Safety data sheets) vizsgálat keretében főként az olyan vegyületeket vették górcső alá, amelyekre a nemrégiben érvénybe lépett rendelkezések vonatkoznak, mint például a környezetszennyező és a rákkeltő anyagok. A vizsgálatban 13 ország vett részt közvetlenül hét pedig megfigyelői státuszban. A vizsgálat eredményei meg sem közelítik a vegyipar állításait a vegyszerek forgalmazását szabályozó törvények betartásáról. Ausztriában 116 vegyszert vizsgáltak meg, Európa szerte pedig összesen 1500-at.

Mind a vegyszerek megjelölése mind pedig a biztonsági címkék fontos információs forrás szerepét töltik be a veszélyes anyagok esetében. A korrekt megjelölés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a vegyszereket az általuk képviselt veszélyeknek megfelelő módon kezeljék. A biztonsági címke a szakemberek számára a legfontosabb információs forrás az anyagok biztonságos kezelésének és a dolgozók, valamint a környezet védelmének a biztosításához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás