Hirdetés
CTK - Prága

A cseh sajtó nehezen megy el a tény mellett, hogy a cseh vállalatoknak nagyobb mennyiségű szennyezőanyag-kibocsátásra ad lehetőséget a vonatkozó állami szabályozás, jóllehet a cseheknél nagyobb szennyezők az EU-ban nincsenek, csak az észtek.

Az ország vállalatai évi mintegy 89 millió tonna légszennyező anyagot eresztenek a légtérbe, és a környezetvédelmi minisztérium olyan elképzelést dolgozott ki, aminek alapján az elkövetkezendő három év során ez a mennyiség 91,6 millió tonnáig nőhet, de elvileg még ez is túlléphető 2 millió tonnával – írja a Lidové Noviny cseh lap.

Környezetvédői vélemények szerint 85 millió tonnában kellett volna korlátozni a kibocsátást. Csak egy ilyen csökkentés motiválná a vállalatokat, a fő légszennyezőket, a CEZ áramszolgáltatót, a Nova Huta-i acélművet vagy a Chemopetrol vállalatot.

A kormányzat sem biztos a dolgában, mert képviselője szerint az Európai Bizottság, ha akarja, többször is visszadobhatja a cseh nemzeti emissziócsökkentési tervet átdolgozásra. Pedig az eredeti elképzelés – amit teljesen irreálisnak minősítettek – 110 millió tonnás kibocsátás engedélyezésére szólt volna.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás