Hirdetés
MTI

Idén várhatóan 2-3 hét múlva, július közepén kezdődik a parlagfűszezon – közölte Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettese.

Magyarországon 4-5 millió hektár a potenciálisan fertőzött terület, Északkelet-Magyarország a legkevésbé szennyezett, míg a Dél-Dunántúl a legfertőzöttebb – mondta sajtótájékoztatón Eke István, a földművelésügyi tárca főosztályvezetője. Péterfia Éva, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációs főosztályvezető-helyettese közölte: a parlagfű elleni védekezésre az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak 108 millió forint áll rendelkezésére. Ebből 30 millió forintot fordítanak a megyei parlagfű-mentesítési akciókra, 20 millió forintot az aerobiológiai hálózat fejlesztésére, a fennmaradó összeget pedig országos kommunikációs programra. Elmondta: gyommentesítésre a foglalkoztatási tárca a közmunkapályázaton keresztül 223 millió forintot fordít.

Páldy Anna tájékoztatása szerint Budapesten az elmúlt két évben a parlagfű pollenjének napi maximális értéke jelentősen csökkent, tavaly éves szinte Debrecen, Nyíregyháza, Veszprém és Kecskemét volt kifejezetten fertőző. Ugyanakkor a legalacsonyabb pollenkoncentráció is előidézi azokat a tüneteket, amelyekben a lakosság jelentős része szenved.

Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológia Társaság elnöke elmondta: az allergiás megbetegedések a teljes hazai lakosság 30 százalékát érintik, évente legalább 100-150 ezer új beteggel kell számolni, csak a légúti allergiák – szénanátha, asztma – területén. Közölte: 2002-ben 8 milliárd forintot költöttek csak a légúti betegségek kezelésére. Egy betegnek egy hónapban körülbelül 1500-2000 forintjába kerülhet a betegség.

Bujdosó László országos tiszti főorvos elmondta: négy további aerobiológiai laboratóriummal bővül a jelenlegi hálózat, Szombathelyre, Szegedre, Tatabányára és Egerre telepítenek ilyen pollenmegfigyelőt. Az országban 15 pollencsapda működik, kettő Budapesten és 13 vidéken.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás