Hirdetés
Kyodo - Tokió

Az Egyesült Államok és Japán egymástól függetlenül nyújtott be aggodalmaiknak hangot adó dokumentumokat a WTO számára az EU Bizottságnak az esetleg veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó ipari termékek termelését, értékesítését és kereskedelmét illető szabályainak tervezetéről.

Az Egyesült Államok szerint a tervezett szabályozás akadályokat állíthat a vegyi anyagokat tartalmazó árucikkek kereskedelme elé. A tervezet Japán szerint sem áll összhangban a szabad kereskedelmet biztosító WTO előírásokkal, akadályozhatja a – japán – áruk bevitelét az EU-ba, korlátozhatja ezzel a nemzetközi kereskedelmet. Az Egyesült Államok hírek szerint azt tervezi, hogy az ügyet a WTO plénuma előtt is vitára bocsátja.

A tervezett szabályok csökkentenék azon termékek termelését, értékesítését, exportját és importját, amelyek ipari szennyezést vagy egészségkárosodást okozhatnak. Arra köteleznék a vegyi anyagokat tartalmazó termékek gyártóit és kereskedőit, hogy részletes adatokat szolgáltassanak a felhasznált vegyi anyagok mérgezési szintjéről; bizonyos szint felett a felhasználás és a termelés betiltható.

Bírálatában az Egyesült Államok a tervezett kötelezettség “költségességére, terhére és feldolgozhatatlanságára áttételes kártételére” hívják fel a figyelmet. Korábban túlzottan bürokratikusnak, szükségtelenül bonyolultnak nevezte a rendszert Franciaország és Németország is.

Japán és amerikai környezetvédő csoportok ugyanakkor azokat kárhoztatták, akik megpróbálják akadályozni az EU tervezetét, azzal vádolva őket, hogy rövid távú üzleti érdekeiket helyezik előtérbe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás