Hirdetés
MTI

Budapest környékén a bányatavak vize az idén tisztább, mint az elmúlt években, a Dunán viszont a szennyezettség miatt szinte mindenütt tilos a fürdőzés, csak a Soroksári-ágban akad néhány tiszta hely – közölte a Pest megyei ÁNTSZ közegészségügyi osztályának vezetője.

Kelemen Erzsébet elmondta: az ÁNTSZ kéthetenként mintát vesz a fürdőzésre is használt élővizekből, a bányatavak esetében a laboratóriumi elemzések még egyszer sem mutattak ki idén a kritikushoz közelítő kórokozó-határértéket. A szakértő ezt annak tulajdonította, hogy a változékony időjárás miatt kevesebb a fürdőző, így kisebb megterhelés nehezedik e természetes tavakra.

Egészségügyi szempontból a leglátogatottabb bányatavak is tisztának mondhatók, így fürödni lehet a Délegyháza melletti, a pócsmegyeri, a domonyi, a lupaszigeti és az Omszki tóban. Kánikulai napokon tízezrével lepik el az emberek e tavak partját, s egy-egy hűvösebb nap elegendő a vizekben élő mikroorganizmusoknak, hogy a fürdőzők által a vízbe hordott kórokozókat felfalják, így jól működik e tavak öntisztulása.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy kutyákat nem tanácsos azokba az élővizekbe engedni, ahol emberek is fürdenek, az állatok ugyanis olyan kórokozókat hordozhatnak, amelyek káros lehet az emberre.

A bányatavakétól eltérő a helyzet a Budapest környéki Duna-szakaszon, ahol a folyó bakteorológiai szennyezettsége miatt elvileg mindenütt tilos a fürdés – figyelmeztetett Kelemen Erzsébet. Néhány kivétel azért a Ráckeve Soroksári Duna-ágban mégis van, így Ráckevénél, Dömsödnél, Makádnál, Szigetbecsén és Szigetszentmártonnál be lehet merészkedni a vízbe anélkül, hogy a fertőzés veszélye fennállna, itt engedélyezett a szabadstrandok működése. E helyeken is ajánlatos azonban fürdőzés után zuhanyozni.

Általános tanácsként javasolja a szakember, hogy a Dunába semmiképpen se merüljön meg az az ember, akinek testén akár csak apró horzsolás is található, ez ugyanis a bakteorológiailag enyhén szennyezett víztől is elfertőződhet. Kisgyereket sem ajánlatos a vízbe engedni, a tapasztalat szerint ők könnyen lenyelnek néhány kortyot, ami súlyos hasmenést idézhet elő. A Duna medrébe hűtésre behelyezett dinnyét pedig felszeletelés előtt alaposan meg kell mosni a fertőzések elkerülésére – hívta fel a figyelmet Kelemen Erzsébet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás