Hirdetés
Fidesz Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozatának sajtóközleménye

A Medgyessy kabinet már csak akkor tehetne többet az eddigieknél a hernyóinvázió elősegítésére, ha mesterséges szaporításukra és a szaporulat turisztikai övezetekbe történő kihelyezésére, vagy a gyapjaslepke természetes ellenségeinek irtására indítana programot.

Két éve találnak süket fülekre a növényegészségügyi és erdészeti szakemberek, valamint a Fidesz önkormányzati politikusainak figyelmeztetései a hernyóinvázióról. Az év elején a hivatalos kormányzati álláspont szerint a beavatkozás nem volt indokolt, a lehetséges erdészeti beavatkozási forrásokat a Medgyessy csomag meg is nyirbálta.


metamorfózis
metamorfózis
Az idei, negyvenezer hektárt: erdőket, kiskerteket, településeket, helyenként a Balaton körzetét is érintő hernyótömeg, a húszezer hektárnyi tarrágás, a turizmusban, a szőlőkben, erdőkben érzékelhető károk sem voltak elégségesek ahhoz, hogy a Kormány programot indítson legalább a jövő évi károk enyhítésére. Bár a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata javaslatot tett az idén megkezdődő, rendszerszerű megelőző programra, a Medgyessy kormány az eddigi, eredménytelen gyakorlat szerint továbbra is látszatintézkedésekre szorítkozik. Így a Kormány elpuskázta annak a lehetőségét, hogy biológiai módszerekkel, a gyapjaslepke szaporodásának meggátlásával szorítsa vissza a jövő évi állományt. Ezzel a nemzetközi gyakorlatban egyik leggyakrabban alkalmazott, legveszélytelenebb és legtermészetbarátabb, leginkább megelőző jellegű védekezést mulasztotta el a kormányzat. Ehelyett a Kormány „intézkedett”, hogy az erdőtulajdonosok végezzék el a petecsomók őszi, egyébként is előírt vizsgálatát.
A teszetoszaság helyrehozhatatlan „eredményeképpen” a kirepülő gyapjaslepkék a teljes Balaton-felvidéken zavartalanul rakhatták le petéiket, melyekből jövő tavasszal hernyó fejlődik.



hernyók után
hernyók után
Szembeötlő, hogy miközben a Medgyessy kormány az önkormányzatok, az emberek életének és a gazdaság működésének környezeti, növényegészségügyi garanciái felett őrködni hivatott központi szervek forrásait, lehetőségeit elvonásokkal szűkíti gazdasági nehézségekre hivatkozva, a gazdaság belső fejlődését segítő ágazatoknak, így a turizmusnak sem nyújt segítő kezet, amikor szükség van rá.
Itt volna az ideje, hogy Medgyessy Péter felismerje: nem a hernyók érdekeit kell képviselje, nem nekik tartozik elszámolással az ország dolgairól. Itt az ideje, hogy a szakemberek és a Fidesz Magyar Polgári Szövetség két éve ismételt, mindeddig pusztába kiáltott figyelmeztetései és javaslatai, az önkormányzatok, turisztikai vállalkozók, kert- és szőlőtulajdonosok, erdőgazdálkodók kétségbeesett kérései után végre hatékony programba kezdjen a gyapjaslepke visszaszorítására a Balaton-felvidéken, meggátolja annak elterjedését a somogyi tájakon.
E program alapvető elemeit a Fidesz Zöld Tagozata a Kormány rendelkezésére bocsátotta, megkezdéséhez mindössze arra volna szükség, hogy a Kormány felismerje: a hernyóhelyzet tarthatatlan, forrásokat és szakmai segítséget kell nyújtani az embereknek a jövő évi invázió megfékezésére.
Keszthely, 2004. július 15.
Manninger Jenő elnök, Zala megye
Medgyesy Balázs elnök

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás