Hirdetés
MTI - Nyíregyháza

A Nyírség közel 580 ezer lakosának a 10-15 százaléka allergiás. Az adatok alapján Szabolcs közepesen fertőzött térségnek számít, de a betegség növekvő tendenciája figyelmeztető.

Folyamatosan nő a légúti allergiás betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol már 6245 allergiás asztmás és 8880 szénanáthás pácienst tartanak nyilván – mondta Obbágy Veronika, a térségi tüdőgondozó intézet főorvosa csütörtökön Nyíregyházán.

A szakemberek becslése szerint sokan csak a tünetek súlyosbodása után fordulnak orvoshoz, a Nyírség közel 580 ezer lakosának a 10-15 százaléka allergiás – közölte a tüdőgyógyász szakember a régió tisztiorvosi szolgálata által a parlagfű mentesítésre létrehozott munkacsoport alakuló ülésén. Hozzátette: az adatok alapján Szabolcs közepesen fertőzött térségnek számít, de a betegség növekvő tendenciája figyelmeztető.

A főorvos arról is szólt, hogy a megye tíz körzeti tüdőgondozó intézményében bevezették az allergiai vizsgálatot, előjegyzés nélkül fogadják a betegeket, s amennyiben a szakorvos indokoltnak tartja az allergia bőrpróbát, azt azonnal elvégzik, s ellátják a szükséges gyógyszerekkel a pácienseket.

Pénzes Marianna, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei intézetének osztályvezető főorvosa elmondta: a légúti allergiát legjobban kiváltó parlagfű irtására közösségi feladatokat tartalmazó programot dolgoztak ki, s a csütörtökön megalakult munkacsoport hangolja össze a teendőket. A munkacsoport által meghatározottak alapján a hatóságok folyamatosan, és fokozott mértékben ellenőrzik a parlagfű irtását minden magán- és közterületen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás