Hirdetés
MTI

A nukleáris létesítmények biztonsága területén alapelv a nemzeti felelősség – húzza alá az Európai Unió nukleáris szabályozásról készített előterjesztése. Bizottsági források szerint az illetékes főigazgatóság ősszel újra beterjeszti a felülvizsgált tervezetet az Európai Tanács szakmai csoportjának.

Ennek célja, hogy az egész közösségben egységes szabályozást alakítsanak ki a nukleáris beruházásokra, a hulladékok elhelyezésére, a nukleáris létesítmények leállítását, leszerelését finanszírozó alapokra.

A korábbi verziók egyáltalán nem tértek ki a létesítmények leállítását, leszerelését finanszírozó pénzügyi alapokra, de az újabb szöveg már foglalkozik ezzel a témakörrel is. A dokumentum része a nukleáris biztonság, a radioaktív hulladékok biztonságos kezelése is.

A tervezet hangsúlyozza a nemzetközi megállapodások fontosságát is. Kiemeli a nukleáris biztonság területén a nemzetközi szervezetek, így a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, az OECD Atomenergia Ügynöksége, a Nyugat-Európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége szerepét. Felszólítja a tagországokat, hogy amennyiben ezt még nem tették meg, a lehető leghamarabb csatlakozzanak a nukleáris biztonságról, a kiégett üzemanyag kezelésének biztonságáról, illetve a radioaktív hulladékok kezelésének biztonságáról szóló nemzetközi egyezményekhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás