Hirdetés
Forrás: MTI

Jó az együttműködés a magyar és a szlovák vízügyi szakemberek között – állapították meg a két ország határvízi bizottságának csütörtöki, Érsekcsanádon tartott ülésén.

Őri István, a magyar szaktárca közigazgatási államtitkára a tanácskozáson köszönetét fejezte ki szlovák partnerének a Hernádon jelenleg levonuló árhullám levezetésével kapcsolatos segítségért. A szlovák vízügyi szakemberek a folyó hegyvidéki tározóiból a magyarországi árvízhelyzethez igazodva végezték a vízleeresztéseket.
A magyar küldöttség tájékoztatta a szlovák partnereket a Vásárhelyi-tervről. A terv az árvízi tározáson túl tájgazdálkodási célokat is szolgál. A Bodrogköz térségében például vízpótlásra ad lehetőséget a közös érdekű holtágak és csatornák számára. A tervezett tájgazdálkodási, vízpótló fejlesztésekre a partnerek közösen nyújthatnak be nemzetközi pályázatot.
A bizottság a következő évi témái közé felvette a Vásárhelyi-terv magyar-szlovák közös érdekeltségű elemeinek vizsgálatát. A két ország szakértői a tanácskozáson véglegesítették annak az egyezménynek a szövegét, amelyet az elmúlt években dolgoztak ki a Magyarország és Szlovákia határvizein és közös vízgyűjtő területein történő együttműködésről. A bizottság tagjai megállapodtak abban, hogy az egyezmény tervezetét jóváhagyásra a kormányok elé terjesztik, s azt egy későbbi időpontban írják alá. Megegyeztek abban is, hogy együttesen, összehangoltan végzik az Európai Unió vizekkel kapcsolatos szabályozásaiból, a Víz Keretirányelvből rájuk háruló feladatokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás