Hirdetés
APA - Salzburg

A dízel-kipufogógáz károsan befolyásolhatja az ember immunrendszerét – állapították meg a salzburgi egyetem kutatói Albert Duschl vezetésével.

Az Európai Unió által támogatott program keretében az osztrák tudósok egy olyan tesztet dolgoztak ki, amellyel megállapítható, hogy az emberi sejtekre milyen hatással vannak a dízelkorom-részecskék.

Az első eredmények meglepőek: a legfeltűnőbb változást az úgynevezett dendrites sejtek mutatták. Ezek a sejtek felelősek azért, hogy az immunrendszer reagáljon a vírusokra, vagy más idegen testekre. “A kommunikációt más immunsejtekkel nyilvánvalóan befolyásolja a dízelkorom” – mondta Jutta Horejs-Höck, a MAAPHRI (Multidisciplinary Approches to Airborne Pollutant Health Related Issues) elnevezésű projekt egyik résztvevője. Azt azonban egyelőre még nem tudják az osztrák kutatók, hogy a dendrites sejtek megváltozása milyen szerepet játszhat betegségek kialakulásában. Azt viszont tudni lehet, hogy ezeknek a sejteknek fontos szerep jut az allergiás megbetegedések kialakulásában. A három éves MAAPHRI programban összesen nyolc kutató csoport dolgozik egész Európából. A projekt a környezetet károsító anyagoknak az immunrendszerre gyakorolt hatását, az asztma, az allergiák, a gyulladásos tüdőbetegségeket, a DNS-károsodást, a vérkeringést vizsgálja. Egyik fontos cél, hogy kimutassák, mely légszennyező anyagok hatnak igen károsan az emberi szervezetre, s melyek kevésbé.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás