Hirdetés
Reuters

A spanyol kormány 54 százalékkal módosítja a 2010-re szóló szélenergetikai előrejelzését: a jelenleg érvényes előirányzat szerinti 13,000 MW helyett 20,000 MW szélerőművi kapacitás kiépítését tervezik az importált fűtőanyagoktól, főleg az olajtól való függőség és szennyezőanyag-kibocsátás mértékének csökkentése érdekében.

Az új előirányzat annak eredményeképpen született, hogy az Ipari Minisztérium átdolgozta a megújuló energiaforrások felhasználásával kapcsolatos stratégiáját, amelynek közzététele még az év vége előtt várható. A célkitűzés felfelé történő módosítása változtatásokat tehet szükségessé a szélenergia termelői által felszámított felárakban. A változtatás kedvezhet a Gamesa spanyol szélenergetikai cégnek, amely a világ negyedik legnagyobb szélturbina-gyártója, valamint az Iberdrola spanyol áramszolgáltatónak, amely a megújuló forrásokból előállított energia második legnagyobb termelője a világon.

Javier Garcia Breva, a megújuló energiaforrások hasznosítását szorgalmazó állami hivatal vezetője úgy véli, hogy a 20,000 MW-os kapacitás a technológia javításával és a szélparkok szabályozásával elérhető.

A mostani 6,200 MW-os szélerőművi összkapacitással Spanyolország világviszonylatban a harmadik helyet foglalja el Németország és az Egyesült Államok mögött.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás