Hirdetés
Czech-press

Környezetvédők ellenzik azt a tervet, hogy vasúti folyosó épüljön Prága és Nyugat-Csehország központja, Plzen között, átszelve az ország középső részén fekvő Cseh Karszt védett természeti területet.

Az aktivisták főként azt nem akarják, hogy zajvédő épüljön és a sziklákat hálókkal vonják be a kőhullás megelőzése érdekében, mert véleményük szerint ez jelentősen károsítaná a Berounka folyó völgyét Beroun és Karlstejn városok között – tudatta Michael Pondelicek, a Cseh Karszt védett terület vezetője.

A zajfogó csökkentené a táj esztétikai értékeit, a hálók pedig tönkretennék a sziklaflórát, ahol néhány ritka növényfajta is előfordul. A vasúti folyosó létesítésének tervét, illetve a már működő Prága-Plzen vasúti szakasz széles körű korszerűsítésével kapcsolatos elgondolásokat a tervezett útvonal mellett fekvő települések önkormányzati képviselői is ellenzik.

Anna Novakova, a vasúti pályákat működtető Sprava zeleznicni dopravni cesty vállalattól elmondta, hogy a tervezett vasúti pálya egy újabb olyan szakasz lenne, amely kapcsolatot létesít a cseh és az európai vasúthálózat között. A vasútvonal ugyanis a terv szerint Plzenből továbbhaladva Nürnbergig vezetne el.

A vasúti folyosó műszaki terve várhatóan szeptember végére készül el, a környezeti hatástanulmány pedig 2005 júniusára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás