Hirdetés
Dow Jones Newswires

Elindult az Egyesült Államokból az a hajó, amely plutóniumot szállít egy franciaországi atomerőműbe. A Greenpeace International aktivistái tiltakoztak a szállítmány ellen, véleményük szerint a rakománynak a környezet és a terrorizmus szempontjából egyaránt kockázatai vannak.

A plutóniumot Franciaországban nukleáris fűtőanyagnak dolgozzák fel, majd jövőre visszaszállítják az Egyesült Államokba, ahol reaktorban próbálják ki. Az USA Energiaügyi Minisztériuma közölte, hogy kénytelenek a plutóniumot átalakításra külföldre szállíttatni, mert nincs olyan hazai üzem, amely az átalakítást el tudná végezni. Az illetékesek már tervbe vették egy ilyen létesítmény megépítését Aiken közelében, Dél-Karolina államban, de a megvalósítás húzódik. A beruházás része annak a megállapodásnak, amely az Egyesült Államok és Oroszország között jött létre 68 metrikus tonna plutónium elhelyezésére.

Bryan Wilkes, a nukleáris biztonság kérdésével foglalkozó amerikai hivatal (National Nuclear Security Administration, NNSA) szóvivője bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szállítmány biztonságosan megérkezik a célállomásra. A plutóniumot páncélozott hajó szállítja, amelyet egy második hajó is kísér.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás