Hirdetés
CTK - Praha

Csehországban mintegy félszáz hulladékégető működik, de ezek több mint kétharmada környezetvédői vélemények szerint bőven túllépi a mérgező anyagok kibocsátására, elsősorban is a dioxinra megállapított határértéket.

A hátramaradó anyagok mérgező anyagtartalmát sok esetben egyáltalán nem vizsgálják.

Jindrich Petrlik, az Arnika szervezet képviselője szerint az égetés után a hulladék harmada marad meg, és ennek az égésterméknek mintegy 10 százaléka erősen mérgező, de senki nem ellenőrzi, mennyire. Márpedig ezt a maradékot még felhasználhatják, például az építőiparban. A használt építőanyagban lévő dioxin megtámadhatja az emberek immunrendszerét.

Most az Arnika javaslatot terjeszt elő a környezetvédelmi miniszternek, amelyben nem csupán a szemétégetőkből kijövő gázok, hanem a szilád égéstermék szennyezési szintjét mérjék, és a dioxinra benne határozzanak meg felső határértéket. Tavaly a legtöbb dioxint a pardubicei Synthesia vegyipari üzem hulladékégetőjében maradt szilárd égéstermékben találták. Az Arnika folyamatos kéthetes ellenőrzést javasol az égetőműveknél, miként ez Belgiumban is gyakorlat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás