Hirdetés
dpa - mti

A veszélyes vegyi anyagok kereskedelméről hétfőn Genfben megnyílt konferencia jobb információ cserével lépne fel a vegyszerek nemzetközi kereskedelmének ellenőrzése érdekében – különös tekintettel a harmadik világ országaira.

Az ENSZ égisze alatt működő Rotterdami Konvenció 120 tagországának magas rangú képviselői első alkalommal adnak találkozót egymásnak.

Az 1998-ban kezdeményezett és az idén februárban életbe léptetett konvenció lehetőséget adna a fejlődő országoknak a veszélyes vegyületek és növényvédő szerek távol tartására piacaiktól. A fejlődő országok gazdasága hagyományosan a fejlett országokban már a forgalomból kivont vagy betiltott kemikáliák “lerakóhelyeként” működik. Az ENSZ számításai szerint évente ötmillió ember szenved valamilyen mérgezést emiatt.

A konvenció követelése alapján egyes veszélyes kemikáliák exportja csak az importőr előzetes beleegyezésével (Prior Informed Consent/PIC) lenne lehetséges. Jelenleg 22 rovarirtó szer és öt más kemikália exportja PIC-eljárás köteles. A listát a konvenció tizenhárom további kemikáliával egészítené ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás