Hirdetés
Reuters - Brunsbüttel

A szélenergia még legalább egy évtizedig nem lesz képes versenyezni a szén- és gázüzemű energiatermelés költségeivel – állítja az egyik legnagyobb német szélturbina-gyártó.

“A szélenergia előállítási költségei csökkenni fognak, míg a szén és földgáz elégetése mind drágább lesz, és a költségek 2014-re kiegyenlítődnek” – nyilatkozta a Reutersnek Fritz Vahrenholt, a Repower elnöke. Hangsúlyozta, hogy a szélenergia költségei azért eshetnek majd, mert a turbinák egyre hatékonyabbakká válnak.

A világ szélenergia-termelésében élen álló Németország – olyan szabályozással, ami arra készteti az áramszolgáltatókat, hogy akár a piaci áraknál magasabb ajánlat esetén is vásároljanak szélenergiát hálózataik számára – jelentős támogatást nyújt a szélenergetika számára. Elemzők szerint a zöld energia támogatása az egyik lényeges összetevője a német elektromos áram utóbbi időben tapasztalt áremelkedésének.

A Repower a hét végén kezdte meg legújabb – a világ legnagyobbjának tartott – turbinája prototípusának építését az észak-németországi Brunsbüttelben. Az öt megawattos szélturbina magassága – talapzatától a lapát csúcsáig – több mint 180 méter lesz; jól mutatja majd az ágazat utolsó évének fejlődését. Vahrenholt állítja, hogy az erőmű mintegy 3 hónap alatt előállítja az építésébe fektetett energiát. Ez az érték a 90-es évek elején 5-6 hónap volt; napelemek esetén 2,5 év körül alakul, nukleáris erőműveknél pedig 6-8 hét.

“A további előrelépés egyik lehetséges útja a lapátok nagyságának növelése. A lapátok átmérőjének megkétszerezése megnégyszerezi a megtermelt energia mennyiségét, kérdéses azonban, hogy lehetséges-e a jelenleginél nagyobb turbinák építése – elfogadható költségek mellett. Biztos vagyok abban, hogy nem látunk majd 10 megawattos szélerőműveket, mert az óriás építmény felépítésének költségei túl magasak, az építés ideje pedig túl hosszú lenne. Arra számítok, hogy a maximális termelés 6 megawatt körül alakul majd” – nyilatkozta Vahrenholt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás