Hirdetés

Kovács Lászlót, Magyarország jelöltjét az energiaügyekért felelős biztosi posztra csütörtökön délután hallgatta meg az Európai Parlament.

A biztosjelöltnek, aki eddig a külügyek területén szerzett magának tagadhatatlan érdemeket és a Berlini Fal megnyitásával hozzájárult Európa újraegyesítéséhez, a meghallgatáson olyan energiaügyeket érintő kérdésekre kellett válaszolnia, mint az energiaellátás biztosítása, az energiapiac liberalizálása, a környezetvédelmi követelmények és a megújuló energiaforrások felhasználási lehetőségei.
A meghallgatás kezdetén Paul RÜBIG (PPE/DE, AT) képviselő felkérte Kovács Lászlót, hogy erősítse meg azon szándékát, hogy az Európai Bizottság tagja szeretne lenni. A parlamenti bizottság számára úgy tűnt, hogy a jelölt nem mondott le külügyminiszteri pozíciójáról. Kovács László eloszlatta a kételyeket és elmondta, hogy csak október végéig, brüsszeli mandátuma kezdetéig van kinevezett külügyminiszteri pozícióban Magyarországon.

Versenyképesség, fenntarthatóság és nemzetközi szerep

A biztosjelölt bemutatkozó beszédében felvázolta szakterületét, az energiaügyeket érintő prioritásokat. A legfontosabb feladatokként a versenyképesség megőrzését, a fenntartható fejlődést és az Európai Unió nemzetközi szerepének erősítését határozta meg. Kovács kulcsfontosságúnak tekinti, hogy valamennyi tagállamban maradéktalanul végrehajtsák a liberalizációt előmozdító uniós jogszabálycsomagot. Európa élen jár a fenntartható energiák alkalmazásában, ugyanakkor szükség van azok politikai támogatására, népszerűsítésére, a kutatások és fejlesztések bőkezű finanszírozására is. Továbbá a versenyképesség megőrzése érdekében létfontosságú a fenntartható energiák gazdaságosabbá tétele is. Az energiapolitika külügyi dimenziója egyre inkább előtérbe kerül. Európa számára az egyik legnagyobb kihívást az energiaimport egyre növekvő igénye és az abból fakadó sebezhetőség jelenti. Fontos a párbeszéd élénkítése az energiát exportáló és a tranzitországokkal és az Unió szerepének növelése az energiaügyi nemzetközi szervezetben.
Reino PAASILINNA (PSE, FI) képviselő kérdésére, hogy vajon Kovács László tudja-e majd kamatoztatni korábbi orosz tapasztalatait biztosi munkája során a jelölt azt mondta, hogy “igaz Putyin magántelefonszámával nem rendelkezem, de ismerem az orosz gondolkodásmódot és történelmi összefüggéseket.” Barroso bizottsági elnök is elsősorban nemzetközi tárgyalási tapasztalatai miatt ajánlotta fel neki a tárcát, tette hozzá. A képviselők tapssal fogadták a hírt, mely szerint Putyin komolyan fontolóra vette a Kiotói Jegyzőkönyv ratifikálását.

Energiaforrások

A meghallgatás során a képviselők kérdései az energiaellátás biztosítása miatti általános aggodalmat tükröztek a jövőre illetően. Paul RÜBIG (PPE/DE, AT) képviselő kérdésére Kovács elmondta, hogy az olajat és a földgázra vonatkozóan a “jelenlegi a függőségünk az energia importtól50 százalékos”, ami a jövőben valószínűleg csak emelkedni fog. “Feladatunk, hogy csökkentsük az importfüggőséget” mondta a jelölt. Ugyanakkor az energiaszállítás biztonságát sem veszíthetjük szem elől, még mindig “a vezeték a legkönnyebb és leggyorsabb szállítási mód” tette hozzá Kovács. “Diverzifikálni kell földrajzi szempontból energiaforrásainkat” válaszolta Lena EK (ALDE, SE) képviselő asszony kérdésére az Európai Bizottság jövőbeli terveit illetően. Szeretnék az együttműködést erősíteni Oroszországgal, Ukrajnával, de a közel-keleti szállítókkal és Nyugat-Balkán és a Kaszpi-tengeri régióval is, kiemelve a Nabucco-terv Törökországtól Ausztriáig húzódó kőolajvezetékét.

Jerzy BUZEK (PPE/DE, PL) felhívta a figyelmet az energiaárak ingadozásának problémájára is, amelyet nemcsak egy kedvezőtlen geopolitikai helyzet, hanem az olajpiacokon folytatott spekuláció is okozhat. Kovács ésszerűnek tartja Loyola de PALACIO energiaügyekért felelős leköszönő biztos stratégiai javaslatait a témában, amely szerint az olajkészleteket felhalmozása a legjobb megoldás a problémára. További megoldásnak tűnik egy megfigyelő, monitoring rendszer felállítása is. BUZEK képviselő felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy a szén beszerzési forrásai az Unió bővítése következtében jelentősen javultak. Kovács László egyetértett a képviselővel, kiemelve a szénnel kapcsolatos új környezetbarát technológiákban rejlő lehetőségeket: “a szén az egyik legolcsóbb energiaforrás, hiszek az innovatív energiaforrásokban.”
Adam GIEREK (PSE, PL) lengyel képviselő emlékeztetett arra, hogy tradicionális széntermelő országokban, mint saját országa is, a szénbányák bezárása tragikus szociális következményekkel járna. “Nem az a kérdés, hogy használunk-e szenet vagy sem, hanem az, hogy a szénből milyen technológiával nyerünk energiát” – mondta Kovács.

Megújuló és intelligens energiák

A kijelölt biztos megnyugtatta a képviselőket, hogy egy tagállam nemzeti kompetenciájába tartozik annak a meghatározása, hogy milyen energiaforrásokat használnak fel, és hogy milyen arányban diverzifikálják beszerzésüket. GYÜRK András(PPE/DE, HU) magyar képviselő felhívta arra a figyelmet arra, hogy a magyarok 2000-ben háromszor annyit fizettek az energiáért, mint a nyugati fogyasztótársaik. Kovács, az újonnan belépő országok felzárkóztatása kapcsán beszélt az “Intelligens Energia – Európa” programról, amelyet 2006-ban a Mark II program fog felváltani 1.3 milliárdos költségvetési tervezettel a 2007-2013 időszakra.

Atomenergia

Reino PAASILINNA (PSE, FI) az első generációs orosz reaktorok biztonságáról faggatta a Kovácsot, aki válaszában elismerte, hogy azok biztonsági állapota sokszor aggodalomra ad okot, de “először is alkossuk meg EU-szinten a közös nukleáris biztonsági előírásokat, utána számon tudjuk kérni partnereinken is azokat” – mondta. A nukleáris energia mellett szól, hogy az általa termelt elektromos energiának nincsen üvegházhatást okozó kibocsátása, ugyanakkor annak felhasználását komoly biztonsági rendszabályokkal és erős átláthatósággal kell párosítani, reagált a biztosjelölt Rebecca HARMS (Verts/ALE, DE) atomenergiával kapcsolatos fenntartásaira.

Kiotói Jegyzőkönyv és versenyképesség

“Nem a túlzott liberalizáció, hanem annak hiánya a probléma.” válaszolta a biztosjelölt Alejo VIDAL-QUADRAS ROCA (PPE/DE, ES) kérdésére a Kiotó Jegyzőkönyv foglalkoztatásra és a versenyre gyakorolt következményei kapcsán. Kovács elismerte, annak ellenére, hogy a “Kiotói Jegyzőkönyv az EU egyik prioritása, növekszik a félelem, hogy jelentős versenyképességi hátrányt okoz annak betartása.” A Bizottságnak 2005 végére kell egy jelentést készítenie az energiapiacok liberalizálására alkotott intézkedéscsomag eredményeiről. A biztosjelölt elmondta, hogy annak eredménye várhatóan nem lesz pozitív, sajnos “vannak domináns piaci szereplők, akik nem szívesen adják fel pozícióikat.”
2004.09.30.
Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság
Elnök: Giles Bryan CHICHESTER (PPE-DE, UK)

Kapcsolódó anyagok:

Kovács meghallgatása szégyenteljes volt Magyarországra nézve

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás