Hirdetés
Reuters - Cherbourg

Megérkezett tegnap az észak-franciaországi Cherbourg kikötőjébe az a brit hajó, amely katonai célra is felhasználható plutóniumot szállított az Egyesült Államokból újrafeldolgozásra francia földre.

A nagy közfigyelmet keltett rakományt szállító hajó kikötőbe érkezését a Greanpeace nemzetközi természetvédő szervezet aktivistái is figyelemmel kísérték hajóikról, igaz, csak tisztes távolból. A hajókonvoj másik tagja kint maradt a nyílt vízen –  közölte a hasadóanyag kezelésével megbízott Cogema cég.
Az Areva állami tulajdonú francia atomipari cég Cogema nevű részlege dolgozza fel újra két délkelet-franciaországi üzemében a dél-carolinai Charlestonból érkező 140 kilogrammnyi plutóniumot. A plutóniumból a Cherbourgtól több mint ezer kilométeres távolságban található két újrafeldolgozóban nukleáris fűtőanyagot, plutónium-oxid és uránium-oxid elegyét (MOX) állítják elő.
Az újrafeldolgozott hasadóanyagot ezt követően visszaküldik az Egyesült Államokba, ahol villanyáramot termelő reaktorokban kívánják használni a nukleáris energiaforrást. A Greenpeace az elmúlt öt napban tiltakozó akciók sorozatát hajtotta végre a katonai robbanófejekből leszerelt töltet Franciaországba szállítása ellen, amit a globális terrorfenyegetés közepette rendkívül veszélyes lépésnek ítélnek. Az Areva és a plutónium szállításával megbízott brit vállalat panaszára egy francia bíróság tetemes pénzbüntetés ellenében megtiltotta a szervezet tagjainak, hogy meghatározott távolságon belül megközelítsék a plutóniumot szállító konvojt akár a tengeren, akár a szárazföldön.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás