Hirdetés
APA

A határozat már megszületett a bio-dízel hozzákeveréséről a fosszilis alapú dízel üzemanyaghoz 2005 októberétől. Már csak a nyersanyagról kell gondoskodni – és itt kezdődnek a problémák. A helyzet az, hogy Ausztria kénytelen lesz importálni az előírt mennyiséget, megtermelni ugyanis az ehhez szükséges repcét, gabonát és cukorrépát egyelőre nem lesz képes.

Az osztrák mezőgazdaság hatalmas lehetőséget lát a bio-üzemanyag kötelező bekeverésében. A mezőgazdasági minisztérium egyenesen nyolcezer új munkahely megteremtéséről beszél. A tényleges termesztés azonban legkorábban két év múlva kezdődhet meg. Addig az előírt bio-üzemanyag mennyiséget importálni kell majd.

Ha az osztrák gazdák élnek a kínálkozó lehetőséggel, akkor sem lesznek képesek egymaguk ellátni a piacot, mivel a magyar és a szlovák termőterületek a magasabb uniós támogatásnak köszönhetően óriási versenyt támasztanak majd.

Az előírások értelmében négy éven belül a dízel üzemanyag bio-üzemanyag tartalmát 5,75 százalékra kell növelni, ami évi 6 millió tonnás felhasználás mellett több mint 300 ezer tonna bio-dízelt jelent, ami 730 ezer tonna repcéből állítható elő, amit viszont 240 ezer hektáron lehet megtermelni. Jelenleg Ausztriában 55 ezer tonna bio-dízelt állítanak elő, melynek nagy része exportra kerül. A repce termesztése számos problémát támaszt. A növény érzékeny a kártevőkre, ezért termesztése meglehetősen élőmunka igényes. Viszonylag sok csapadékot is igényel, ezért Ausztriában csak korlátozottan termeszthető. Mindezek felett a repce csak négyéves kihagyást igénylő vetésforgóban termeszthető csak. Ausztria 1,38 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosítható termőterülettel rendelkezik. A teljes bekeverési arány fedezéséhez szükséges 240 ezer hektár a rendelkezésre álló területnek úgy 20 százalékát teszi ki. A szükséges mennyiséget tehát csak akkor lehet megtermelni, ha minden mezőgazdasági termelő teljes birtokával részt vesz a vetésforgóban.

Az alapanyag biztosítása mellett még ott van a termelési telephely kérdése is. A brazil Bunge kereskedőház tulajdonában lévő Bruck melletti olajprés üzem logisztikailag nem felel meg az elvárásoknak, de gazdaságossági szempontból is elmarad a kívánalmaktól. Ideális egy Duna melletti olajprés üzem lenne.

A bio-dízellel ellentétben a belföldi szükséglet kielégítéséhez elegendő bio-benzint minden további nélkül elő tudja állítani Ausztria. Az 5,75 százalékos bekeverési arányhoz 180 ezer tonna etanolt kell előállítani, amihez 1,8 millió tonna cukorrépa szükséges. Kizárólag cukorrépával azonban nem lehet fedezni a szükségletet, mivel a cukorrépa csak korlátozott ideig tárolható. Gabona, kukorica és cukorrépa vegyes felhasználása a célra technikai okokból is jobban célravezető. Kevert előállításban a 180 ezer tonna etanolt probléma nélkül tudja hazai forrásból fedezni Ausztria.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás