Hirdetés

Az Európai Bizottság legnagyobb ipari szennyezőket megnevező, egy hete közzétett listáján magyar cégek is szerepelnek. A Borsodchem vegyipari vállalatról napvilágot látott statisztikák azonban csak részben felelnek meg a valóságnak.

Az Európai Szennyezőanyag Regiszter (EPER) olyan környezeti, főként szennyezőanyag kibocsátási statisztikákból áll össze, amelyek a korábbi 15 uniós tagállam, Magyarország, valamint Norvégia nagy ipari cégeinek adatait tartalmazzák.

Az Európai Bizottság október elején publikálta összefoglaló jelentését a jelenleg 2001-es adatokat tartalmazó EPER-ről. Ennek egyik táblázatában azoknak a nagy ipari cégeknek a nevét tették közzé, amelyek szolgáltattak 2001-re vonatkozó, a küszöbértékeket meghaladó adatot kibocsátásaikról, és az európai összkibocsátásból való részesedésük valamely szennyezőanyag tekintetében meghaladta a 10 százalékot.

A listán tévesen jelent meg a Borsodchem Rt. felszíni vízi higanykibocsátása, a jelentésben olvasható 13 százalék helyett a cég ugyanis csak az európai összkibocsátás mintegy 0,13 százalékáért felelős.

A nagy hazai ipari cégek kibocsátási adatai kereshető formában megtekinthetők az eper internetes oldalon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás