Hirdetés
Reuters - MTI

Az európai széndioxid-kibocsátás kereskedelem gyorsulni látszik, mert a vállalatok már az üvegház-hatást kiváltó gázok kibocsátása unió-szintű szabályozásának januári bevezetésére készülnek.

A kereskedés üteme nyáron nőtt meg, miután Brüsszel megkezdte az egyes országok nemzeti széndioxid-kibocsátási terveinek, a kibocsátási kvóták határértékeinek jóváhagyását, és véget ért a kvóták nagyságát illető bizonytalanság.

– Mára napi 100 ezer tonnára nőtt a forgalom; hat hónappal ezelőtt örültünk a havi 100 ezer tonnának is – mondta el James Emanuel, az Evolution Markets brókercég igazgatója.

A Point Carbon elemzői szerint októberben legalább 1,7 millió tonna széndioxid fordult meg az OTC-piacon; szeptemberben 1,3 millió tonna volt ez az érték, míg az első negyedévben 180 ezer tonna.

Bár a növekedés jelentős, a mennyiség még kicsiny az unió összes széndioxid-kibocsátáshoz viszonyítva. Egy átlagos széntüzelésű erőmű éves kibocsátása ugyanis körülbelül 3,5 millió tonna.

Az elkövetkező hónapokban négy európai energiatőzsde tervezi széndioxid-kontraktusok bevezetését – köztük a londoni IPE és a német EEX is.

Eddig a nyugat-európai cégek vettek részt a kereskedésben, a kelet- és közép-európai társaságok, köztük a nagy állami energiatermelő vállalatok nem használták ki ezt a lehetőséget.

A legaktívabb szereplők a Shell, a BP és az RWE voltak. Érdeklődtek a bankok is, ám közülük csak kevés lépett a piacra: ebből a körből legaktívabbnak a holland-belga Fortis bizonyult.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás