Hirdetés

A Magyar-Szlovák Környezetvédelmi és Természetvédelmi Együttműködési Vegyesbizottság kilencedik ülését tartotta 2004. november 4-én Budapesten Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Dömény Tamás, a szlovák környezetvédelmi tárca hivatalvezetője vezetésével.

A tárgyalásokon a környezetvédelmi és természetvédelmi kapcsolatok erősítéséről, az uniós feladatokról, a határtérségi együttműködés fejlesztéséről, a környezetbiztonságról, valamint a környezettechnológiai kapcsolatokról esett szó.

A vegyesbizottság tegnapi ülésén kiemelt figyelmet szentelt az uniós csatlakozásból adódó, kétoldalú együttműködést igénylő feladatok, így a Natura 2000 program, a SEVESO-II. és a Víz Keretirányelv megvalósításának.

A felek egyebek mellett kicserélték a legnagyobb szennyező vállalatok jegyzékeit, és meghatározták a legnagyobb kockázatot jelentő cégeket. A testület ezen kívül vállalta, hogy az uniós kötelezettségekhez kapcsolódóan szorosabb együttműködést alakít ki a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottsággal.

Elhangzott, az EU források eredményesebb hasznosítása érdekében a két ország további közös projekteket készít elő, például a túzok védelmére.

Az államok a közös pályázatok kidolgozása érdekében erősítik a környezetvédelmi vállalkozók kapcsolatát is, a hulladékgazdálkodás terén sikeres együttműködést pedig kiterjesztik a környezetvédelmi háttéripar egészére. Érdemi konzultációk indultak meg a kármentesítés és a zajvédelem területén is. A vegyesbizottság következő ülését 2005-ben Szlovákiában tartják.

A vegyesbizottság munkájáról további információk találhatóak a november 4-től nyilvános www.huskenv.org honlapon.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás