Hirdetés

A Bükkben a területileg illetékes erdészeti hatóság jóváhagyását adta több olyan erdőrészlet véghasználatához, melyek védett és fokozottan védett fajoknak élőhelyei.

„Sajnos nem ez egyetlen rossz példa. Folyamatosan kapunk jelzéseket, amelyek bizonyítják, hogy Magyarországon még most sem biztosított a védett erdők helyzete” – nyilatkozta Máthé László, a WWF Magyarország erdészeti programvezetője.

„Napjainkban is előfordul, hogy társadalmi, természetvédelmi szempontból fontos területek esnek áldozatul rövid távú gazdasági érdekeknek.” Magyarországon a védett területek 46%-a erdő, ezért a WWF Magyarország fokozottan figyeli ezek kezelését és mindent megtesz annak érdekében, hogy az idevonatkozó törvényi háttér betartásával kezeljék őket. Sajnos nem ez az első eset, amikor természetvédelmi érdekek sérülnek hatósági hozzájárulással, ami a WWF szerint elfogadhatatlan. A mostani ügy apropóját a Bükki Nemzeti Park területén folyó kitermelések adták. Az erdészeti hatóság Cserépváraljai, Bükkzsérci, Felsőtárkányi erdőrészletek véghasználatához adta engedélyét annak ellenére, hogy ezek védett és fokozottan védett fajok élőhelyei is. Az engedélyezett fakitermelések által érintett erdőrészletek egy része éppen az ott élő ritka fajok miatt került az Európai Unió legértékesebb természeti területeit képviselő Natura 2000 hálózatba.

A Cserépváraljai fokozottan védett erdőrészlet esetében az engedélyt később visszavonták, addigra azonban majdnem 1 hektár erdő tarvágására került sor. A WWF Magyarország szerint elfogadhatatlan az, hogy az erdészeti hatóság a természetvédelmi érdekek teljes figyelmen kívül hagyásával döntsön az engedélyezések során. Az ilyen jellegű beavatkozások – tarvágás fokozottan védett területen – semmiképp sem egyeztethetők össze a természetvédelmi kezelés fogalmával, amelynek betartatásában jelentős szerepe van az erdészeti hatóságnak is.
„Az év első felében terepi bejárásaink során több olyan területet tártunk fel a Mátrában is, amelyek kitermelésénél figyelmen kívül hagyták az érvényes törvényi szabályokat. Ezek közül kiemelendők a Csörgő-patak völgyét érintő kitermelések.” – mondta Máthé László. A Csörgő-patak egyike a kevés hazai patakvölgyeknek, ahol a párás, hűvös mikroklíma folytán valódi hegyvidéki életközösség alakult ki ritka fajokkal. Emiatt a Csörgő-völgy nagy részét erdőrezervátummá nyilvánították. A patakmedertől alig 20-25 méternyire történő kitermelések drasztikusan megváltoztatják a völgy mikroklímáját és az erózió által érkező hordalék mennyisége is erősen megnő.

Az albertirsai Hárs-völgyben, helyi védettségű lösztölgyesekben végzett fakitermelések is azt igazolják, hogy egyes erdőgazdálkodóknál az írott és íratlan szabályokat rendszeresen megszegik. A júniusi bejárás során (a vegetációs időszak derekán) több helyütt frissen kivágott lombos fák hevertek a vágásterületek szélein. A régebben kivágott tölgyesek helyét elborítja az akác, a bálványfa és a zöld juhar. Nyomukban jellegtelen csalános, ragadós galajos gyomtenger foglalja el az egykori löszvegetáció helyét. A WWF Magyarország, már több ízben felhívta a közvélemény, valamint a hatóságok figyelmét az említett problémákra. Csak az idei évben tapasztalt számtalan példa igazolja, hogy az erdészeti és természetvédelmi hatóságok nagyobb odafigyelésére van szükség annak érdekében, hogy természeti értékeink valóban megkapják a törvények által egyébként garantált védelmet. Ez azért is fontos, mert a három példa bizonyítja, hogy nem egyedi, elszigetelt problémáról van szó.

A nemzetközi természetvédelmi szervezet szerint csak egy, az erdészeti és természetvédelmi ügyeket integráltan kezelő „zöld hatóság” lenne képes erdeink megóvására. „A kormány nagyon fontos döntés előtt áll: a nemzeti park igazgatóságok és az erdészeti hatóság összevonásával erős szakmai irányító szervet hoz létre, avagy továbbra is szemet huny a sorozatos törvénysértések felett és hagyja eltékozolni a jövő nemzedék örökségét” – mondta Máthé László.

További információ:
Máthé László, erdészeti programvezető, WWF Magyarország, tel.: (1)214-5554/228, laszlo.mathe@wwf.hu
Bozsó Brigitta, Natura 2000 programvezető, WWF Magyarország, tel.: (1) 214-5554/104, brigitta.bozso@wwf.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás