Hirdetés

Az Európai Unió LIFE Programján a természetvédelmi pályázatok közül Magyarországról egyedül a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nyert támogatást. A korábban Európa Diplomával is kitüntetett Kis- és Nagy-Szénás természetvédelmi kezelésére öt évig biztosítanak támogatást.

A védett területek és fajok megőrzésére kiírt LIFE-Nature pályázaton 2003-ban 77 európai természetvédelmi program nyert.
12 EU tagországból 63 pályázat és 6 csatlakozó országból 14 pályázat kap támogatást. A programok együttes költsége 133 millió €, amihez az Európai Unió 71 millió €-val járul hozzá.
A Kis- és Nagy-Szénás értékei
A Kis- és Nagy-Szénás a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság fokozottan védett területe. A Pilisszentiván, Nagykovácsi és Piliscsaba között elterülő dolomit hegyeken a pannon tölgyesek és gyepek Európában egyedülálló gazdagságban fordulnak elő. Ritka bennszülött növények a pilisi len, a magyar gurgolya és az István király-szegfű. A terület értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el.
Természetvédelmi problémák
A Kis- és Nagy-Szénáson Az értékes élőhelyekre az elmúlt 50 évben feketefenyveseket telepítettek. Tölgyesekké történő átalakításukat akadályozza a túlszaporodott vadállomány. Budapest közelsége miatt olyan károkozással is számolni kell, mint pl. az erdei motorozás.
LIFE-program a Szénásokon
• A program időtartama: 5 év.
• A program teljes költsége: 847.283 €
• EU támogatás: 635.462 € (75%)
• A program részletezése:
1. Feketefenyvesek átalakítása őshonos fajgazdag tölgyesekké és dolomit gyepekké.
2. Túlszaporodott nagyvad-állomány apasztása vadbefogókkal.
3. Gyerekcsoportok vezetése, foglalkoztatása szakképzett pedagógus alkalmazásával.
4. A természetvédelmi őrszolgálat létszámának és felszereltségének fejlesztése.
5. Ökológiai kutatások a munkák eredményességének vizsgálatára.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2004. november 17-én, 11 órakor nyitotta meg a Szénás-hegycsoport LIFE irodáját, ahol természetvédelmi kiállítás is nyílt. Cím: 2084 Pilisszentiván, Bányász u. 17.

További információ: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (Kézdy Pál 70/3303-812, www.europa.int/comm/environment/life

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás