Hirdetés
Reuters

A megújítható energiatermelő spanyol EHN cég, amely az Acciona építőipari társaság ellenőrzése alatt áll, 1,5 milliárd eurós beruházással készül megépíteni Spanyolország első partközeli szélparkját a Trafalgar-foknál.

Az építkezés 2007-ben kezdődik majd; a park 600-1000 megawatt kapacitású lesz; a beruházás befejezésének tervezett időpontja 2010. Bár a tengeri szélparkok beruházási költségei 50 százalékkal magasabbak a parti létesítményekénél, azok előnye az erősebb szél.

A helyszín híres, hiszen ott zajlott a trafalgari csata, tavaly éppen az váltott ki vitát, vajon nem háborítja-e a beruházás a haditemető nyugalmát: az 1805-ben lezajlott tengeri ütközetben 449 brit és 4408 francia és spanyol tengerész vesztette életét.

A projekt 75 százalékban van az EHN kezében, abban részt vesz még a tőzsdén nem jegyzett Sogemar és a Cupimar vállalat, és tárgyalások folynak az Institute of Development for Energy Saving bevonásáról is.

Az EHN részvényeinek 89 százaléka van jelenleg az Acciona birtokában, de opciója van a maradék részvénycsomag megvételére is. Az Acciona elnöke, Jose Manuel Entrecanales elmondta, hogy a Trafalgar-projekten kívül további 2 milliárd eurós megújítható energetikai beruházási tervei vannak az EHN-nek – Spanyolországban és külföldön egyaránt.

Jelenleg a világ harmadik legnagyobb szélenergia-előállítója Spanyolország, csak az Egyesült Államok és Németország előzi meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás