Hirdetés

Könnyen lehet, hogy Kína lesz a világ első országa, amelyik gyakorlatilag korlátlanul engedi génkezelt rizs termesztését területén, emberi felhasználásra. A Greenpeace szerint ez veszélyt jelenthet az emberi egészségre, főként a csecsemőkére, valamint elpusztíthatja a vadrizs állományt és a selyemhernyókat is.

Az illetékes kínai szakember szerint már az értékelési szakaszban vannak, azaz a megfelelő rizsféle kiválasztásánál, de valószínű, hogy a választás a rovaroknak ellenálló GM-rizsre esik majd, előre láthatóan a jövő év elején. Nem tudni, miként érinti majd ez a mintegy 60 ezer különböző fajta riszt, melyet Kínában termesztenek, de a fertőződés komoly veszélyt jelent. Még nagyobb veszély, hogy a rizst szinte természetes állapotában, alig főzve fogyasztják, az országban gyerekek százmilliói is. Nem tudni, miként hat majd egészségükre a folyamatos GM-rizs fogyasztás. 

A Greenpeace szerint a kínai kormány hajlik genetikailag módosított rizsfajták kikísérletezésének a módosított génállományú fajták termesztésének az engedélyezése felé a környezetre és az emberi szervezetre gyakorolt káros hatás kockázata ellenére is. A mezőgazdasági minisztérium biológiai biztonsági bizottsága vizsgálja a kutatók engedély kérelmeit módosított génállományú fajták kikísérletezésére és vetőmagok előállítására. A Greenpeace ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet a GM rizsfajtákkal szerzett tapasztalatokra, amelyek szerint az veszélyt jelenthet az emberi egészségre, főként a csecsemőkére, valamint elpusztíthatja a vadrizs állományt és a selyemhernyókat is. Kína évente mintegy 190 millió tonna rizst termel a FAO számításai szerint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás