Hirdetés
MTI

Egy átlag olasz 2,13 tonna szemetet termelt 2002-ben, vagyis az Itáliában egy főre jutó hulladék rekordmennyiségre, 20 százalékkal nőtt alig nyolc év alatt, alaposan megnövelve a szeméthegyeket, s még nagyobb munkára késztetve a szemétégetőket.

A hivatalos olasz környezetvédelmi, szemétügyi megfigyelő hatóság által december elején közzétett adatok szerint Itáliában 2002-ben 122 millió tonna szemét és hulladék keletkezett. Massimo Ferlini, a testület elnöke szerint ebből közel 30 millió tonna a háztartási hulladék, miközben a különleges kezelést igénylő ipari hulladék mennyisége meghaladta az 55 millió tonnát, 37 millió pedig az építéssel kapcsolatos, felesleges melléktermék és sitt.

Valóságos szeméthegyekről van szó, hiszen két év hulladékával egy új Elba-szigetet lehetne építeni. Ugyanakkor a differenciált hulladékbegyűjtéssel csak az összes szemét alig hét százalékát sikerül hasznosítani.

A gondokat csak növeli, hogy az olasz szemétégetők nem nagyon felelnek meg az uniós környezetvédelmi előírásoknak, s Brüsszelben az európai bíróság a közelmúltban ítélte el Rómát, amiért Olaszország nem teljesíti az európai környezetvédelmi előírásokat a hulladékok égetésénél.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás