Hirdetés

A Magyar Kormány a hazai természetvédelmi hatósági intézmények, a nemzeti parki igazgatóságok átszervezését tervezi. Fontos jogkörök elvonását, valamint sok szakember elbocsátását helyezték kilátásba, mely lehetetlenné teszi a hazai szakemberek számára a természeti értékek hatékony védelmét, a vidéki tájkép megőrzését. Az elhamarkodott, nem kellően átgondolt átalakítások ellen a természetbarátok az internetes Panda Útlevél segítségével tiltakozhatnak.

A tervezett átalakítás ellenkezik az Alkotmánybíróság 28/1994. számú határozatával, mely kimondja, hogy az egészséges környezethez való jog magába foglalja a Magyar Köztársaság azon kötelezettségét is, miszerint nem csökkenthető a természetvédelem már meglevő szintje.

Természet- és környezetvédő szervezetek szerint az újonnan tervezett rendszerben a nagyberuházók rövid távú érdekei és az egyéni haszonszerzés 2005-től még jobban előtérbe kerülhet a társadalmi értékek kizsákmányolása, elpusztítása révén. A Kormány – bár hazai és nemzetközi jogszabályok ezt előírják – nem egyeztette terveit az érintett társadalmi és szakmai körökkel, és nem volt figyelemmel az állampolgárok hosszú távú érdekeire. „A nemzeti parkok jogköreinek megcsonkítása és a szakemberek elbocsátása teret ad a jelentős természetpusztítással járó fejlesztések további elterjedéséhez.” – nyilatkozta Gulyás Levente, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója. „Amennyiben nem tudjuk meggyőzni a politikai vezetést, hogy fontolja meg újra és egyeztesse elképzeléseit a civil társadalom képviselőivel, 2005. január 1.-től elhamarkodott és káros átalakítás indul meg.”

A Panda Útlevél segítségével bárki tiltakozhat a természeti értékeinket veszélyeztető átszervezések ellen. Csak annyit kell tenni, hogy elolvassa a WWF Magyarország honlapján található, Persányi Miklós környezetvédelmi- és vízügyi miniszter részére elküldendő petíciót. Amennyiben egyetért vele, a név és e-mail cím kitöltése után egy kattintással elküldheti a levelet a miniszternek. Aki ezt megteszi, csatlakozik azokhoz, akik arra kérik Persányi Miklóst és a Kormányt, hogy álljon el átgondolatlan tervétől, és gondoskodjon fogyatkozó természeti értékeink megőrzéséről. Ennek legfontosabb lépéseként a környezetvédelmi miniszter intézkedjen a nemzeti parkok személyi hátterének és jogkörének megerősítéséről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás