Hirdetés
greenfo

A génmanipulált kukoricafajtákra vonatkozó szigorú magyarországi jogszabályi feltételek kialakítására buzdít a Greenpeace környezetvédő szervezet, és ennek érdekében négy agrárszervezettel közösen levélben fordult az érintett minisztériumokhoz.

Roszik Péter, a Biokultúra Egyesület alelnöke a levél témájáról tartott sajtóbeszélgetésen elmondta: az Európai Unióban, így Magyarországon is már a következő kukoricavetésnél engedélyeznek 17-féle génmanipulált kukoricafajtát. Ezekre vonatkozóan mielőbb olyan törvényt kell alkotni, amely megfelelő minőségvédelmet biztosít a hagyományosan és biogazdálkodással termesztett terményeket termelőknek. “Ameddig jogszabály ezt nem biztosítja, addig Magyarországnak az uniós szabályozásban foglalt védzáradékot alkalmazva meg kell tiltania a génszennyezett kukoricafajták használatát” – hangoztatta a szakember. Ennek a moratóriumnak a fenntartására az EU 2006 közepéig ad lehetőséget, így legkésőbb addig meg kell alkotni az úgynevezett koegzisztencia törvényt.

Roszik Péter szerint ennek a jogszabálynak kell tartalmaznia a génmanipulált kukorica táblái és a hagyományos, illetve ökokukorica szántóföldjei között lévő izolációs távolság mértékét. Az alelnök szükségesnek tartja egy olyan kockázati alap felállítását is, amelybe a génmanipulált kukoricát termesztőknek kellene forrást elkülöníteni arra az esetre, ha a táblájukon termesztett kukorica megfertőzne más, génmódosítástól mentes szántóföldeket, és károkat okozna az ottani gazdáknak. “Magyarország a génmanipulált kukoricafajták szempontjából az EU 25 tagországa közül a legkedvezőbb helyzetben van, amelyet egy megfelelően szigorú törvénnyel meg kell őrizni” – mondta.

A sajtóbeszélgetésen a génmanipulált élelmiszerek iránt legkevésbé toleráns EU-tagország, Spanyolország rossz példáira hívta fel a figyelmet Juan-Felipe Carrasco, a Greenpeace spanyolországi szervezetének kampányfelelőse. A Spanyolországban a nemzeti szabályozás alapján engedélyezett génmódosított kukoricafajtáknál a szakemberek szerint minimálisan szükséges 200 méteres izolációs távolság helyett csupán 25 métert kell tartaniuk a gazdáknak. A kampányfelelős jelentős pollenszennyeződésekről számolt be, amelyeknek káraira a spanyol kormány nem állított fel kockázati alapot. Roszik Péter kitért arra, hogy a védzáradékot alkalmazva Ausztria, Franciaország, Görögország, Németország és Luxemburg hirdetett eddig moratóriumot, megtiltva a génmódosított kukorica vetését. Az alelnök a Dániában és Németországban már elkészült koegzisztencia-törvény tervezetét tartja kellően szigorúnak.

A témában a levelet a Greenpeace és a Biokultúra Egyesületen kívül a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége és a Vetőmag Terméktanács írta alá. Álláspontjukat ezek a szervezetek az agrár, az egészségügyi, a külügyi, a környezetvédelmi és a gazdasági tárcákhoz juttatták el.

Kapcsolódó anyagok:

Nincs megállapodás az EU-ban a Monsanto genetikailag módosított kukoricájának engedélyezéséről

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás