Hirdetés

December 20-án kerül sor a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnökségi találkozójára, amelyen részt vesz Jane Goodall, a Rügyek és Gyökerek hálózat alapítója is. Az esemény helyszíne a Fővárosi Állat- és Növénykert lesz.

Jóllehet az elnökségi ülés zártközű, 12:15-től nyilvános sajtóeseményt is szervez az egyesület és az állatkert, amelynek során Jane Goodall, és a Rügyek és Gyökerek magyaroroszági szervezete jelképesen örökbe fogadja Polát, a nyilvánosság körében immár közismert kiscsimpánzt.

Jane Goddall neve nem ismeretlen azok számára, akik a természet iránt érdeklődnek. A világszerte ismert kutatónő a világ legtekintélyesebb csimpánzkutatója, akinek nevét a gombei csimpánzok viselkedésének vizsgálata tette világhírűvé. Számos könyve jelent meg, ezek közül több magyar nyelven is napvilágot látott. Tudományos eredményei mellett a környezettudatos szemlélet formálásában, különösen az ifjúság természetszeretetre nevelésében kifejtett tevékenysége is óriási jelentőségű. Ma már nem is annyira a csimpánzok kutatására áldozza idejét, hanem a gyerekeket, a fiataloknak bátorítja arra, hogy egy új, jobb világ elérésén dolgozzanak – a saját környezetükben végrehajtott kisebb programok által.

Éppen ezért alapította meg 1991-ben a Jane Goodall Intézet egy alszervezeteként, a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) hálózatot. Az eredetileg Tanzániára korlátozódó kezdeményezés mára programmá, filozófiává érett, és a hálózat immár az egész világon mozgósítja a fiatalokat. Napjainkban kb. 9000 aktív Roots & Shoots-csoport létezik 87 országban, több mint 100.000 gyermekkel és fiatallal. Azért, hogy világszerte bátorítsa a hálózat aktivistáinak munkáját, Jane Goodall évente mintegy 300 napot utazik.
A tavalyi évben már járt Magyarországon is, két előadást is tartott telt ház előtt. December 20-án, hétfőn nem előadást fog tartani, hanem a hálózat magyarországi szervezete, a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnökségi ülésén fog részt venni. Az esemény helyszíne a Fővárosi Állat- és Növénykert lesz, amely egyébként a Rügyek és Gyökerek magyarországi szervezeteinek együttműködő partnere. Bár az elnökségi ülés nem nyilvános, 12:15-től nyilvános sajtóeseményt is szervez az egyesület és az állatkert.
A program szerint először Szalkai Tímea, a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke tart rövid beszámolót a magyarországi tevékenységről, majd Jane Goodall szól a nyilvánossághoz. Az esemény részeként Jane Goodall, és a Rügyek és Gyökerek magyarországi szervezete jelképesen örökbe fogadja Polát, a nyilvánosság körében immár közismert kiscsimpánzt.

Bővebb információval szolgál a Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109 Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens e-mail: hanga@zoobudapest.com  mobil: 06-20 / 200-5812

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás