Hirdetés
MTI

Az italcsomagolások területén 2006. végéig a kibocsátóknak a termelésükön belül az eddigi visszaváltható termék-hányadot legalább az idei szinten kell tartaniuk, majd 2007-ben és 2010-ben az arányt 6-6 százalékkal javítaniuk.

Az alkoholmentes italokat és ásványvizet gyártók a változó termékdíj-szabályozás kapcsán többször tiltakozásukat fejezték ki, mert szerintük az újratöltési kötelezettség előírása az ahhoz szükséges beruházások miatt ellehetetlenítheti a kis- és középvállalkozások működését. Egyes becslések szerint egy palack kiöblítésére és újratöltésére alkalmas gép beruházási értéke mintegy 800 millió forintot tesz ki, amelyhez 200-300 millió forintért további kiegészítő eszközöket is be kell szerezni.

Gombos András, a KVM politikai államtitkára szerint értelmezhetetlen a szabályozás ellenzőinek ez az érve, ugyanis az élelmiszeripari törvény az új palackok fertőtlenítését és öblítését is előírja. “A visszaváltható csomagolásokkal is ugyanez a teendő” – mutatott rá az államtitkár. A különbség csupán a címkézés mozzanatában lehet. A rendelet termékdíj-mentességet biztosít minden olyan kötelezettnek, amely teljesíti a törvényben előírt újrahasznosítási arányt. Az eddigi szabályozás értelmében a csomagolási hulladékoknál például csak részben mentesültek a kötelezettek, s az előírt arány felett kötelezően további 15 százaléknyi hulladékért termékdíjat kellett fizetniük. Az államtitkár kitért arra, hogy a rendelet értelmében a termékdíj-kötelezetteknek 2005-ben március végéig, az azt követő években pedig szeptember végéig kell jelezniük a környezetvédelmi főfelügyelőség felé a termékdíj-visszaigénylési szándékot. Az előírások teljesítése esetén a hulladékokat kibocsátóknak a következő év áprilisában térítik vissza a termékdíjukat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás