Hirdetés
greenfo/ MTI

Évente 350-360 veszélyesanyag-baleset történik Magyarországon, de ezek 90 százaléka nem jár különösebb lakossági veszéllyel.

Az Egyesült Államokban csütörtökön éjjel Dél-Carolina amerikai szövetségi államban egy klórt szállító tehervonat ütközött egy veszteglő szerelvénybe.  A környezeti katasztrófával fenyegető balesetben nyolc ember vesztette életét és 240-en sérültek meg. Az áldozatok többségének halálát, illetve sérülését klórgáz-mérgezés okozta, nyolc beteg állapota válságos.
Dobson Tibor,Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az elmúlt 15 évből két olyan esetre emlékezett, amikor Magyarországon klór vagy ammónia került a levegőbe nagy mennyiségben. Az egyik 1992-ben Százhalombattánál, a másik 1998-ban Sajóbábonyban történt. 

Tíz éve folyamatosan emelkedik a Magyarországon bekövetkezett veszélyesanyag-balesetek száma, évente 350-360 ilyen eset történik. Ezek 90 százaléka nem jár különösebb lakossági veszéllyel. Évente hozzávetőleg 50 ezer veszélyesanyag-szállítmány megy keresztül az országon, ezek jellemzően vegyi anyagot szállító tranzitkamionok. Kis hányaduk okozhatna nagy bajt, ha kiborulna vagy kiömlene – tette hozzá. Évente mintegy 3-4 olyan baleset történik, amelyben klór szabadul ki. A klórt fertőtlenítő anyagként elsősorban vízművek, szállodák, uszodák használják a vízkezelésnél. Ammóniával kapcsolatos baleset a szóvivő tájékoztatása szerint évente 6-7 fordul elő. Az ammóniát például az élelmiszer-feldolgozó ipar hűtésre használja. Mindkét anyag a nyálkahártyát, a légzőszervet ingerli, és töménységtől függően okozhatnak fagyásos sérüléseket is. Ha a klórt vízzel hígítjuk, a háztartásban ismert sósavgőz keletkezik, az ammóniából vízzel hígítva szalmiákszesz, egy szúrós szagú, kellemetlen, büdös, maró folyadék lesz. Mindkét anyag vízzel hígítható, vízben oldódik. A vizes hígításnál azonban az anyaggal dolgozóknak teljes vegyvédelmi ruhát kell viselniük.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás