Hirdetés
greenfo/ MTI

Homokzátonyra futott Belgium partjainál egy óriási, 103 ezer tonna olajat szállító görög tartályhajó. A tankert több órás munkával sikerült kiszabadítani, környezetszennyezés a hírek szerint nem történt.

A tartályhajó Zeebrugge kikötőjének közelében hétfőn, egy homokzátonyon akadt fenn. A hatóságok azonnal vontatóhajókat küldtek a helyszínre, hogy megpróbálják levontatni a homokpadról az eredetileg Antwerpen kikötőjébe tartó, Minerva Oleonora nevet viselő, majdnem 15 méteres merülésű óriástankert. Ez végül sikerült, közben azonban majdnem megbénult az egyik legfontosabb belga kikötőnek számító Zeebrugge hajóforgalma, az erős szél miatt ugyanis a ki- és befutó hajók a vontatók segítségét igényelték, azok viszont szinte mind a görög hajó körül szorgoskodtak.

A Minerva Oleonora tartályhajót a modern szabványoknak megfelelően kettős fallal építették, s így a szakértők eleve valószínűtlennek mondták az esetleges környezetszennyezés, az olajszállítmány elszivárgásának veszélyét. Az elmúlt évek tartályhajó-szerencsétlenségei miatt az Európai Unióban megszigorították a tartályhajók közlekedésnek, kikötésének feltételeit, ettől remélve a hasonló balesetek ritkulását. 1999 végén Bretagne partjai mentén az Erika, 2003-ban pedig Spanyolország közelében a Prestige nevű tankerek süllyedtek el, hatalmas környezeti károkat okozva.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás